Sukladno Pravilniku o informiranju potrošaća o neprepakiranoj hrani i drugim zakonskim odredbama o hrani ,subjekti u poslovanju s hranom dužni su informirati potrošaće o prisutnosti alergena u hrani koju poslužuju.
Vodič za informiranje potrošaća o neprepakiranoj hrani spominje prisutnosti 14 alergena koji su najćešće prisutni u konzumiranoj hrani koja se poslužuje.
Roditelji koji su prepoznali alergije na hranu kod svoje djce dužni su o tome obavijestiti odgojitelje kako bi im se osigurala prikladna prehrana za vrijeme boravka u vrtiću.
Alergija na hranu svakodnevna je pojava kod nas i u svijetu. U 30%populacije je nasljedna.Uočavajući nove i neobične pojave kod djece koje upućuju na alergije i uspoređujući ih s aktualnim jelovnikom možemo lakše i na vrijeme otkriti uzroke alergiji.
Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije: kravlje mlijeko, pšenica, jaja,riba, soja, kikiriki, orašasti plodovi,šumsko voće, aditivi, konzervansi i prehrambene boje.
Ukoliko na jelovniku primjetite hranu koja sadrži tvari koje izazvaju alergiju kod vašeg djeteta molimo obavijestite ravnateljicu i odgojiteljice djeteta.
Ravnateljica
Sanja Škurdija