Za roditelje

Sukladno Pravilniku o informiranju potrošaća o neprepakiranoj hrani i drugim zakonskim odredbama o hrani ,subjekti u poslovanju s hranom dužni su informirati potrošaće o prisutnosti alergena u hrani koju poslužuju.
Vodič za informiranje potrošaća o neprepakiranoj hrani spominje prisutnosti 14 alergena koji su najćešće prisutni u konzumiranoj hrani koja se poslužuje.
Roditelji koji su prepoznali alergije na hranu kod svoje djce dužni su o tome obavijestiti odgojitelje kako bi im se osigurala prikladna prehrana za vrijeme boravka u vrtiću.
Alergija na hranu svakodnevna je pojava kod nas i u svijetu. U 30%populacije je nasljedna.Uočavajući nove i neobične pojave kod djece koje upućuju na alergije i uspoređujući ih s aktualnim jelovnikom možemo lakše i na vrijeme otkriti uzroke alergiji.
Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije: kravlje mlijeko, pšenica, jaja,riba, soja, kikiriki, orašasti plodovi,šumsko voće, aditivi, konzervansi i prehrambene boje.
Ukoliko na jelovniku primjetite hranu koja sadrži tvari koje izazvaju alergiju kod vašeg djeteta molimo obavijestite ravnateljicu i odgojiteljice djeteta.

Ravnateljica
Sanja Škurdija

koziceVodene kozice ili varicella- zoster virus je česta i lako preboljiva dječja virusna zarazna bolest, ali u sasvim male djece i odraslih može se javiti u težem obliku.

Zima i rano proljeće je vrijeme kada se najćešće susrećemo s epidemijama vodenih kozica u vrtićima i školama.

Počinje kao mnogobrojne malene crvene papule koje se nakon kratkog vremena razviju u vodeni mjehurić. On se zamuti ili pukne te se potom javi krasta. Mjehurić (krasta) je obično manji od 0,5 cm. Osip se javi najprije na tijelu, a onda se proširi na vrat, vlasište i lice. Na kraju budu zahvaćene ruke i noge. Osip izbija na mahove kroz pet dana.

UŠI U KOSI

Uši, mali paraziti koji žive na vlasištu, u kosi čovjeka, ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose bolesti, nego kvare opće raspoloženje i mogu izazvati vrlo neugodan osjećaj obilježenosti koji se često neopravdano dovodi u vezu sa socijalnim statusom.
Uši napadaju djecu i odrasle unatoč temeljitom održavanju čistoće i tjelesne higijene. Prenose se izravnim dodirom glave o glavu (kose), nemaju krila i ne mogu letjeti, niti skaču, kako se često misli. Postoji i mogućnost prijenosa i preko kapa, odjeće i svih pokrivala za glavu. Hrane se krvlju nekoliko puta dnevno sišući kožu glave domaćina, na kojoj potom ostaju mala ispupčenja crvenkaste boje. Na tim mjestima izazivaju neugodan svrbež te se čovjek češe, nakon čega po koži glave nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati.

Temeljitim pregledom vlasišta potvrđuje se prisutnost ušiju. Kada se u kosi pojave uši, svakako je najvažnije prekinuti i držati pod kontrolom njihov reproduktivni ciklus, odnosno njihovo brzo razmnožavanje, a da se pri tome na bilo koji način ne dovede u pitanje zdravlje i sigurnost djeteta.

Ne očajavajte nad svojim djetetom koje iz vrtića uporno donosi viruse i prenosi ih na druge članove obitelji. To da su djeca stalno bolesna u prvoj godini odlaska u vrtić, pa i po deset puta prehlađena, sasvim je normalno, pa čak i korisno, kažu pedijatri, jer moraju se prokužiti.

I da ih stavite i pod stakleno zvono, nećete ih zaštititi, jer će se prije ili poslije suočiti s različitim virusima prehlade, a samo obolijevanjem mogu razviti imunitet.

U zimskim mjesecima veća je vjerojatnost da će djeca u dobi od jedne do 3 godine oboljeti od virusnih infekcija dišnog sustava. Tako je i ovih dana u ambulantama za djecu sve više mališana koji šmrcaju i kašlju ali ima i onih kod kojih se razviju i ozbiljniji oblici bolesti zbog kojih je potrebno i bolničko liječenje.

Stranica 1 od 2