Događanja 2014./2015.

Iz života vrtića

Događanja u novoj pedagoškoj godini 2014/2015

 

POSJET USKRSNOJ IZLOŽBI I BIBLIOBUSU

DSC05503U tjednu prije Uskrsa posjetili smo izložbu pisanica i ručnih radova u Društvenom domu Molve. Djeca su ponosno gledala svoje izložene radove, a odgajateljice su iskoristile okruženje i napravile s djecom prigodnu aktivnost u samom Domu.
Isto tako, posjetili smo Bibliobus gdje su djeca imala priliku čitati i posuditi knjige koje su im privukle pažnju. Posjet Bibliobusu, nakon povratka u vrtić, poslužio je djeci kao poticaj za simboličku igru. U trenu su nastali mali knjižničari i čitatelji koji su vješto obavljali proces posuđivanja knjiga.

 

 

VUZMENA KOŠARA

DSC04714Dana 28. ožujka Dječji vrtić „Pčelica“ svojim je ručnim radovima sudjelovao na manifestaciji Vuzmena košara koja se održala u Koprivnici. Među brojnim sudionicima istaknuli smo se izloženim ručno izvezenim stolnjacima koji su nastali tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, „vuzmenom molvarskom korpom“ i molvarskim pisanicama koje su izradila djeca našeg Vrtića. Sve je to dio našeg kulturnog identiteta koji prenosimo mladim naraštajima.

Isto tako, Vrtić sudjeluje i na izložbi pisanica i ručnih radova pod nazivom „Vuzem je došel“ koja će u Društvenom domu Molve biti otvorena sve do Uskrsnog ponedjeljka.
Sav prikupljeni novac od dječjih radova donirat će se u humanitarne svrhe, Odjelu pedijatrije Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici.

 

 

 

EDUKACIJA „HITNI POSTUPCI KOD DJECE VRTIĆKE DOBI“

DSC04698Dana 26. ožujka 2015. održano je edukativno-stručno usavršavanje odgajatelja i stručnih suradnika Dječjeg vrtića „Pčelica“ iz Molvi i Dječjeg vrtića „Vrapčić“ iz Drnja na temu Zdravstvena sigurnost djece u vrtiću koje je potaknula zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića „Pčelica“ Mirjana Sefer, viša medicinska sestra. Predavanje je održao gospodin Mato Devčić, dr. med. spec., ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Osim korisnog predavanja, doktor nam je omogućio i uvježbavanje pružanja prve pomoći. Ovim putem zahvaljujemo svima na ukazanoj potpori i pomoći u organiziranju skupa te se nadamo da je sudionicima bilo korisno dopuniti postojeća znanja.

 

 

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

DSC04678Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Datum 21. ožujka simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.
U zadnjih nekoliko godina primjećuje se pozitivna promjena u prihvaćenosti osoba s Down sindromom u društvu, no sve nas zajedno očekuje još jako puno posla kako bi djeca, mladi i odrasli s Down sindromom mogli biti ravnopravni članovi društva te svojom ljubavlju, jednostavnošću i iskrenošću obogaćivati svakodnevicu svih koji žive s njima (Izvor: HZDS). Ovo je naš mali doprinos tome. Navukli smo šarene čarape na noge jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

 

 

USKRSNA RADIONICA

DSC05387Dana 18. ožujka 2015. u Dječjem vrtiću „Pčelica“ Molve održana je kreativna radionica koja je okupila tri generacije: djecu, roditelje i bake. Spretne ruke ukrašavale su jaja voskom, tradicionalnom tehnikom koja se od davnina njeguje u ovome kraju. Već na susjednom stolu izrađivale su se košarice od špage, glinamola i šibica, a od krep papira i papira u boji nastajali su prekrasni leptiri origami tehnikom, košare za pisanice u različitim oblicima (ovčice, zečevi), jaja od konca i šareni cvjetovi. S navedenim rukotvorinama Vrtić će sudjelovati na manifestaciji Vuzmena košara koja će se održati u Molvama i Koprivnici. U veselom druženju i kreativnom radu vrijeme je brzo prošlo. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali i sudjelovali u ovoj aktivnosti.
Sabina Gadanec, pedagoginja

  

 

PRVI VJESNICI PROLJEĆA

P3030363Podizanje ekološke svijesti vrlo nam je važno. U skladu s tim svaki dječji poticaj nastojimo iskoristiti kako bismo ih poučili o važnosti brige za prirodu i okoliš koji nas okružuje. Prije nekoliko dana Mihael je u Vrtić donio lukovice visibaba. To je bila prilika ne samo za razgovor o proljetnicama, već i za poučavanje o zaštićenim biljnim vrstama te o količinama u kojima je dozvoljeno pojedine biljke brati. Na kraju dana djeca su lukovice visibaba posadila u vrt kako bi dalje mogli pratiti njihov razvitak.

 

 

GDJE STANUJU LJUDI?

DSC04628Na dječji poticaj odlučili smo se detaljnije posvetiti nastambama i građevinama u kojima žive ljudi. Tijekom cijelog tjedna razgovarali smo o tome gdje sve ljudi stanuju, kako kuće mogu izgledati, ali i od čega su napravljene. Služili smo se Dječjom ilustriranom enciklopedijom, a pjesme kao što su Moj dom i Kuća poslužile su nam za poticajne razgovore. Djeca su uočila kako su se ljudske nastambe razvijale od davnine do danas, klasificirala su kuće prema boji i obliku u igri tišine i izrađivala kućice, dvorac i kočiju od didaktički neoblikovanog materijala.

 

 

IDEMO U ZOOLOŠKI VRT

DSC04639Dana 4. ožujka 2015. Dječji vrtić „Pčelica“ posjetio je klaun Čupko koji je izveo veselu i edukativnu predstavu pod nazivom Idemo u zoološki vrt. Cilj ove predstave bio je probuditi u djeci zanimanje za kazališnu scenu i proširiti znanje o životinjama. Na veseli i šaljiv način, kroz pjesmu i igru, Čupko je upoznao djecu sa životinjama u zoološkom vrtu koje dolaze iz dalekih krajeva. Djeca su rado i sama sudjelovala u predstavi pjevajući pjesme.

KORIZMA

DSC04617Kako bismo djeci što bolje približili korizmeno vrijeme koje je pred nama, s djecom planiramo provoditi niz različitih aktivnosti.
Neke od već provedenih aktivnosti su i oslikavanje tkanine ljubičastom bojom te modeliranje križeva od plastelina. Izradili smo i plakat Korizma u znaku duge na koji ćemo upisivati korizmene poruke.
Ovogodišnjom humanitarnom akcijom Svakog tjedna jedna kuna tijekom cijelog korizmenog razdoblja prikupljat ćemo novac za naše daleke prijatelje iz Salomonskih otoka.

 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BOLESNIKA

2Dana 11.2.2015.godine u Dječjem vrtiću ˝Pčelica“ Molve obilježili smo Svjetski dan bolesnika koji je utemeljio papa Ivan Pavao II. 1992. godine.
Kroz igru, razgovor, druženje te razne aktivnosti vezane uz prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja ukazali smo na važnost brige o bližnjima te smo poticali razvoj empatije prema bolesnim, starim i nemoćnim osobama i osobama s posebnim potrebama.
Ovaj dan trebao bi nas potaknuti na izgradnju bolje, sigurnije i humanije zajednice.

Zdravstvena voditeljica, Mirjana Sefer

 

 

MAŠKARE

DSC04593I ove godine djeca Dječjeg vrtića „Pčelica“ veselo su proslavila maškare. Maskirani u svakojake likove zajedno s djecom iz Osnovne škole Molve prošetali smo središtem mjesta nakon čega smo otišli u Društveni dom Molve gdje su bile organizirane igre i ples pod maskama.
Posjetili smo i prostorije Općine Molve gdje su nas jako lijepo dočekali i počastili slatkišima.

 

VALENTINOVO

IMG 0579Kako djeca Dječjeg vrtića „Pčelica“ razmišljaju o ljubavi?
Na pitanje „Što je ljubav?“ dobili smo mnoštvo zanimljivih odgovora.
Karlo K.: „Ljubav je dok se dečko i cura ljube.“
Patricija M.: „Valentinovo je dan ljubavi! Ukrasimo i obojimo srce i poklonimo ga onome tko nam se sviđa.“
Tomislav H.: „Važno je voljeti i prijatelje jer se s nama igraju i jer nam pomažu.“
Klara Č. „Ljubav je srce.“
Mihael M. „Ljubav je kad se ljubimo i grlimo.“
Lea V.: „Ljubav je kad netko nekome kupi prsten.“

 

MOLVARCI DOBILI REKVIZITE ZA VJEŽBANJE

Rekviziti1Zahvaljujući Ininom sponzorstvu Dječji vrtić Pčelica iz Molvi nabavio je rekvizite za svakodnevnu tjelovježbu. Sprave za vježbanje najviše su razveselile djecu koja će ih koristiti, ali i odgojiteljice kojima će olakšati posao. „Zahvaljujemo Ini na rekvizitima uz koje ćemo znatno kvalitetnije provoditi tjelovježbu", rekla je odgojiteljica Jasmina Kolarić Šešet. Na ovaj način INA je djeci i zaposlenicima vrtića omogućila ljepše i zabavnije vježbanje, te još jednom pokazala da brine o najmlađim članovima društva i gradi i promovira sportski duh, zdrav život i zajedništvo.

logo INA tiff

 

 

 

 

 

NIKOLINJE U VRTIĆU

DSC04545U vrtiću je brojnim aktivnostima obilježen blagdan Svetog Nikole. Djeca ga najčešće povezuju s darovima koje dobra djeca pronalaze u svojim čizmicama, a poznaju i Krampusa koji donosi šibe za zločestu djecu.

Za dolazak Svetog Nikole djeca su se pripremala kroz različite likovne aktivnosti, učila nove pjesmice, recitacije, slušala priče te na taj način učila o životu i djelu Svetog Nikole. Dana 5. prosinca 2014. djeca vrtićkih skupina izvela su kraći program za svu djecu s područja Općine Molve. Nakon priredbe Sveti Nikola je podijelio prigodne poklone svoj djeci.

 

 

 

 

 

 

OBILJEŽAVANJE ADVENTA

PC190277Advent je vrijeme iščekivanja i pripreme za blagdan Božića. Tijekom tog vremena nastojali smo razvijati osjećaj prijateljstva, ljubavi, zajedništva, empatije i suosjećanja, osjećaj sigurnosti i privrženosti skupini i obitelji.

Provodili smo različite sadržaje i aktivnosti: izrađivali smo adventski vijenac, ukrase za bor i božićne čestitke, sijali smo pšenicu i ukrasili našu božićnu jelku.

 

 

 

 

 

UPOZNAJMO ŠKOLU I KNJIGU

Naslovna slikaMjesec Hrvatske knjige djeca vrtićkih skupina obilježila su posjetom Osnovnoj školi Molve. Dobrodošlicom u školsku knjižnicu dočekala ih je knjižnjičarka gđa Marina Sabolović te ih upoznala sa načinom posuđivanja i čuvanja knjiga. Na djeci zanimljiv i poučan način ispričala im je priču „Miš u knjižnici" ali i bajku o Crvenkapici.

Djeca starije skupine upoznala su prostor škole, ravnatelja, buduću učiteljicu ali i informatičku učionicu i e-knjigu. Svoje doživljaje sadržaja priča i bajki izražavala su kroz likovne uratke. 

 

 

 

 

 

 

 

DJECA I KAZALIŠTE

PB140248U Domu kulture 14.11.2014. gledali smo predstavu „Nevolje princeze Lijepe" Bjelovarskog kazališta. Zdrastveno-poučna komedija o princezi djeci se jako svidjela, ali su i upamtila poruku predstave-trebamo prati zube više puta na dan.

 

 

 

POSJET MJESNOM GROBLJU 

DSC04443Ususret blagdanu Svi svetih djeca vrtićkih skupina posjetila su mjesno groblje u Molvama gdje su upalili lampaše i pomolili se za sve koji počivaju na groblju.

 

 

 

 

 

 

 

PČELICE POSJETILE SLATINSKU BANKU 

Dan štednjePovodom Svjetskog dana štednje djeca mlađe i starije odgojne skupine posjetila su poslovnicu Slatinske banke u Molvama. Ondje su se upoznala sa zanimanjem bankar te načinom poslovanja banke. Djelatnica Slatinske banke uručila je djeci prigodne poklončiće dok su djeca starije skupine Slatinski banci poklonila likovne radove. Ususret Svjetskom danu štednje djeca su tokom tjedna marljivo učila i istraživala kakve se sve novčanice koriste, kako se zove hrvatska valuta, u koje svrhe novac upotrebljavamo te kako se moramo odnositi prema novcu.
Isto tako naučili su kako i zašto treba štedjeti novac. Izradili su kasnice i svoj vlastiti papirnati i kovani novac koji će im služiti kao platežno sredstvo u njihovoj igri. 

 

 

PČELICE U POLICIJSKOJ POSTAJI ĐURĐEVAC

Pčelice u Policijskoj postaji ĐurđevacDjeca starije odgojne skupine u ponedjeljak 29.09.2014. povodom Dana policije posjetila su policijsku postaju u Đurđevcu. Policijski službenici upoznali su djecu s programom sigurnosti cestovnog prometa vezani za sigurnost djece kao pješaka ili kao putnika u vozilu. Mali vrtićarci su u pratnji policajca razgledali službena vozila:specijalno vozilo za prijevoz uhićenih osoba, osobna vozila s oznakama policije te policijske motocikle. Djeca su vidjela službenog policijskog psa za detekciju droge,opremu i uređaje koje koristi policija u svom radu, ali i kako izgleda prostorija za smještaj osoba pod utjecajem opojnih sredstava, a i onih koji krše i druga pravila.

 

 

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Dani kruhaU veselom okruženju djeca našeg vrtića obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje. Kroz igru s tijestom i brašnom djeca su naučila kako nastaje kruh i kolači. Posjetili smo pekaru i upoznali vrijedne pekare koji su nam pokazali veliku posudu za miješanje tijesta, demonstrirali kako se radi pizza, pokazali peć za pećenje, ali i trgovinu gdje prodaju svoje proizvode. Počastili su nas ukusnim kiflicama i pizzama. U srijedu 15.10.2014. u vrtić smo pozvali bake da zajedno s djecom i odgojiteljicama peku kolače. Ispekli smo puno prkača od sira i oraha koje su djeca slasno pojela. Odgojiteljice su s djecom priredile mali etno kutak u kojem su izložene kuhinjske posude i pomagala naših baka(struganja, sukač, stolnica i sl.) kako bi djeca upoznala vrijednosti i bogatstvo naše baštine. Sljedeći dan mame su pak donosile domaći kruh i kolače koje je vlč. Matija Antun Mandić blagoslovio uz zajedničku molitvu djece. Posebno se zahvaljujemo bakama i mama koje su nam pomogle u slavljenju Dana kruha.

 

OBILJEŽILI HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

Hrvatski olimpijski danDana 10.09.2014. "Pčelice"su obilježile Hrvatski olimpijski dan. Uoči obilježavanja djeci su ponuđene aktivnosti vezane uz zdravu prehranu, puzzle na temu sporta, stolne didaktičke igre tipa memory raznih sportova, održan je i sat tjelesne i zdravstvene kulture te razne pokretne igre. Na taj način promicali smo nove spoznaje vezane uz hrvatski sport i važnost bavljenja sportom.

 

  

  

Pčelice se oprostile od vrtića

Oprostaj od vrticaZavršna priredba Dječjeg vrtića „Pčelica" Molve održana je 06.06.2014.god. u Domu kulture u Molvama. Pjesmama, plesom, folklorom i recitacijama djeca su se na svečani način oprostila od vrtića. Djeci predškolcima podjeljene su prigodne diplome za boravak u Dječjem vrtiću.

 

 

Pčelice učile o sigurnom kretanju u prometu

Pcelice ucile o sigurnom kretanju u prometuU srijedu 09.06.2014.god. HAK i Policijska postaja Đurđevac organizirale su radionicu na temu "Vidi i klikni" za djecu starije skupine. Cilj projekta i radionice je osvještavanje djece o opasnostima u prometu te kako se sigurno kretati u prometu. Djeca su na konkretnim situacijama i pomoću prigodnih rekvizita učila o pravilima sigurnog kretanja u prometu. Na kraju radionice djecu su dobila prigodne bojanke.

 

 

Djeca predškolskog uzrasta Dječjeg vrtića "Pčelica" Molve sudjelovala su na 13. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića u Đurđevcu

DSC04210Ponosni smo na prvo mjesto u bacanju loptice našeg Patrika Radelića i njegovu zlatnu medalju kao i na treće mjesto naših djevojčica u štafeti i na njihovoj brončanoj medalji. U štafeti su se natjecale Donatela Kolarić, Lucija Vincek, Lorena Šignjar i Mihaela Hontić.

Svima čestitamo na sudjelovanju i na uspjehu! BRAVO!

 

 

Uskrs u vrtiću

Uskrs u vrtićuUskrs i uskrsne blagdane obilježili smo izradom pisanica u raznim tehnikama,razgovorom o tradiciji i običajima našeg kraja, prigodnim ukrašavanjem prostora te sudjelovanjem na Uskrsnoj izložbi u Društvenom domu u Molvama. Svojim kreativnim radovima opet smo oduševili naše roditelje i posjetitelje izložbe.

 

 

Djeca starije odgojne skupine Dječjeg vrtića „Pčelica" Molve 21.05.2014.god. bila su na cjelodnevnom izletu u Zagrebu

IZLET U ZAGREB 2014 014Posjetili smo Prirodoslovni muzej na Gornjem gradu koji nas je oduševio svojom bogatom i zanimljivom postavom. Oduševili smo se poznatom crkvom sv.Marka ispred koje smo se slikali. Prošetali smo Trgom bana Josipa Jelačića.

Promatrali smo Zagrebačku katedralu zaključivši da je to najveća crkva koju smo do sada vidjeli, a naravno i najljepša. Na kraju smo najviše vremena proveli u ZOO vrtu gdje smo detaljno promatrali bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta. Kući smo se vratili puni novih spoznaja i dobrog raspoloženja!

 

 

Uskrsna čestitka

 

  

Obilježili prvi dan proljeća i svjetski Dan voda

izletDjeca Dječjeg vrtića ˝Pčelica" Molve posjetila su jezero Čingi-Lingi i Regionalni park Mura-Drava tkz.Čambinu. Tim kraćim izletom u prirodu pozdravili smo proljeće i obilježili prvi dan proljeća i Svjetski dan voda.

Djeca su posebno uživala u branju prvog proljetnog šumskog cvijeća u šumi Repaš i promatranju labudova koje smo zatekli na jezeru.
Djeci jasličke skupine bio je to prvi izlet u prirodu i prva vožnja autobusom što je oduševilo njih i njihove roditelje! 

 

  

 

Maškare

MaškareU utorak, na Fašenjski dan djeca su u Vrtić donijela svoje maske ili su došla već maskirana u Dječji vrtić. Tu je bilo raznih likova iz priče (vještica, dobrih vila i dr.)
Prošetali smo mjestom do Općine Molve gdje nas je dočekao načelnik sa svojim radnicima. Djeca su ponuđena sa slatkišima i sokovima čemu su se jako obradovala.


 

Predstava

DSC03877Dječji vrtić „Pčelica"Molve i Osnovna škola Molve organizirali su gostovanje kazališne družine Putujuće kazalište iz Osijeka koje je za vrtićarce i učenike nižih razreda izvelo predstavu Priče iz žabljeg svijeta.Lutkarska izvedba Osječana oduševila je male Molvarce koji su imali priliku i sudjelovati u predstavi.

Glumci su unijeli posebno veselje među djecu,a predstava je edukativno i pedagoški bila primjerena njihovom uzrastu.