DSC08932Na Valentinovo, 14.02.2018., djeca mlađe i starije mješovite odgojne skupine te učenici 1. razreda OŠ Molve uživala su u predstavi pod imenom "Dva ježa", u izvedbi kazališne družine "Putujuće kazalište" iz Osijeka.

Ova interaktivna predstava promiče dobrotu, ljubav prema bližnjima, požrtvovnost i oprost te nam ukazuje na važnost učenja, a djeca su s oduševljenjem promatrala što se sve dogodilo braći ježevima i njihovim prijateljima vrani, pužu i lisici.

 

 

Vrticarci MolveŠarolika i vesela povorka maškara dječjeg vrtića prošetala je ulicama Molvi od vrtića do Općine.

Tamo su nas dočekale djelatnice Općine i predsjednik Upravnog vijeća Siniša Frančić te nas počastili slatkišima.

Za njih smo pripremili prigodne recitacije i tradicionalne pjesme Huri huri i Mi smo male maškare.

Pjesmom, plesom i krafnama obučeni u raznolike likove barem na jedan dan postali smo netko drugi i tako otjerali sve strahove i zloće.

 

DSC08839U sklopu planiranih aktivnosti zimi ,ovo malo snijega što je palo, iskoristili smo na najljepši mogući način.

Leptirići i Bubamare uživali su čineći „anđele“ u snijegu, grudanju i izradi snjegovića, a najmanji Cvjetići upoznavali su svojstva snijega istraživačkim aktivnostima na njima primjeren način.

Djeca su pokazala veliku želju da ubuduće što češće ponovimo igre na snijegu jer u društvu s vršnjacima i tetama idilična slika zime dobiva svoj pravi smisao.

 

 

20180207 092621„Ja i moj vrtić“ -3.javljanje „Say hello to the world“

Leptirići su se u srijedu 07.02.2018 godine preko Skype-a javili svojim prijateljima „Miškama“ u slovenskom vrtiću Hrastniku s temom „Ja i moj vrtić“.

Miške i Leptirići otpjevali su himnu svojeg vrtića. Saznali smo sve o životu i radu njihovog vrtića i vidjeli maketu njihovog vrtća.

Predstavili smo im  naše svestrane aktivnostima koje provodimo od vjerskog odgoja, kraćeg programa engleskog jezika te etno-tradicijskog programa što je njima novo, a oni takav način rada ne prakticiraju. Ponosno smo pokazali maketu našeg vrtića koju smo zdušno radili.

cestitkaBožićnim pjesmama, recitacijama i tradicionalnim unošenjem Badnjaka, mališani dječjeg vrtića na najljepši su način poželjeli sretan Božić svim prisutnima.

Kroz adventsko vrijeme vrijedno su se pripremali za najljepši nam blagdan: palili adventske svijeće, sijali pšenicu, izrađivali božićni nakit i poklone za roditelje,sudjelovali u  humanitarnim

akcijama. Na kraju priredbe župni kapelan fra Filip Pušić blagoslovio je  djecu i sve prisutne , tako smo zaokružili našu božićnu priču.

 

 

DSC08651I ove godine uoči blagdana Dječji vrtić „Pčelica“ Molve sudjeluje u humanitarnim akcijama za potrebite. Tako je ove pedagoške godine dječji vrtić uključen u UNICEFOV projekt

„Škole za Afriku“s ciljem razvijanja empatije, tolerancije, pomoći najranjivijoj djeci Burakine Faso i  njihovom pravu na obrazovanje.

Prodajom blagdanskog nakita prikupljena sredstva također smo donirali  teško bolesnom dječaku Mateu G. iz Prugovca.

Ovim činom još jednom pokazali smo dobro srce u ovo predblagdansko vrijeme s vjerom da ćemo barem malo olakšati potrebitima u njihovim teškoćama i vratiti osmjeh na njihova lica! 

DSC08652Ovih je dana u dječjem vrtiću vrlo živo jer se svakodnevno redaju aktivnosti vezane na temu Božića.

Izrađuju se božićne čestitke, priprema se nakit za bor, iznenađenja za roditelje,čitamo božićne priče na slamici ispod okićenog drvca,uvježbava se program za božićnu priredbu…

U hodniku vrtića božićno drvce djeca su ukrasila nakitom kojeg su sama izradila te se rado ispred njega fotografirala uz pjevanje božićnih pjesmica.

 

 

DSC08606U sklopu adventskih aktivnosti na blagdan Sv.Lucije već tradicionalno sijemo pšenicu koju ćemo staviti pod bor ili pak na blagdanski stol.

O životu i mučeništvu Sv.Lucije djeca su saznala od svojih odgojiteljica kao i što je sve potrebno da bi pšenica narasla do Božića.

Danas smo također proslavili imendane naših dviju djevojčica po imenu Lucija! 

 

 

 
1Povodom blagdana sv. Nikole, djeca polaznici našeg vrtića pripremili su prigodan program u mjesnom Domu te na oduševljenje ostale djece iz mjesta, roditelja, baka i djedova zajedno proslavili dolazak sv. Nikole.
 
 
 
 
 
 

20171207 093130Djeca starije odgojne skupine "Leptirići" odradila su drugo u nizu Skype javljanja sa prijateljskim vrtićem Hrastnik iz Slovenije, a u sklopu međunarodnog projekta "Say hello to the world" u kojem ove godine po prvi put sudjelujemo.

Javljanja su planirana svaka 2 mjeseca, a djeca i odgojiteljice i za ovo su se javljanje marljivo pripremali kako bi prijateljima iz Slovenije prezentirali crteže svoje obitelji, obiteljska stabla, recitacije i pjesme o obitelji.

 

 

DSC08513Tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće djeca dječjeg vrtića doživjela su predblagdansko ozračje i duh Božića.

Plamen prve svijeće simbolizira nadu i išćekivanje malog Isusa. Toplina i svjetlost svijeće podsjeća nas na novi život koji smo dobili krštenjem

kada samo postali djeca Božja. Radost išćekivanja još je veća uz prigodne adventske pjesme i zajedničko okupljanje oko adventskog vijenca.

 

 

DSC08459I ove smo godine prigodnim aktivnostima obilježili sjećanje na žrtvu Vukovara, grada koji je simbol stradanja, patnje i herojske obrane ugrađene u temelje naše domovine.

Ujedno se obilježava i 19.obljetnica spomen čina „I u mom gradu Vukovar svijetli“ pokrenute 1999.godine u Splitu radi izražavanja suosjećanja i pijeteta prema žrtvi Vukovara.

Djeca su s velikim zanimanjem razgovarala o toj temi popraćenoj fotografijama, izrescima članaka i video filmom.

Svoje su osjećaje i doživljaje izrazili crtežima i zajedničkom molitvom uz prigodne lampaše,za sve žrtve poginule u Domovinskom ratu. 

DSC08392Povodom mjeseca hrvatske knjige svaka odgojna skupina je, na djeci primjeren način, realizirala aktivnosti s ciljem promicanja čitanja priča i slikovnica.

Poticanjem čitanja od najranije dobi usađujemo djeci ljubav prema knjizi i ukazujemo na čitanje kao društvenu vrijednost i izvor znanja.

Redovitim posjetima Bibliobusu čiji smo članovi te posjetom školskoj knjižnici OŠ Molve radimo na popularizaciji čitanja kod djece.

Čitanjem,osim dobivanja novih informacija i znanja bogatimo dječji rječnik,potičemo kreativnost,razvijamo komunikacijske vještine i logičko zaključivanje.

Obilježavanjem mjeseca knjige želimo se prisjeti i mudre izreke „Knjiga nije hrana, al' je poslastica“.

DSC08344Uoči Dana Svih svetih, prigodnim pričama i detaljima koji nas asociraju na taj blagdan te poticajnim pitanjima, potaknuli smo razgovor s ciljem osvještavanja ovog blagdana.

Djeca su iznosila svoja sjećanja o njima dragim osobama kojih više nema, a kojima će u znak sjećanja  sa svojim roditeljima upaliti lampaše i posjetiti grobove.

Naučili smo imenovati prigodne „sesvetske“ ruže kako ih zovemo u našem zavičaju odnosno krizanteme kao i smisao topline i svjetla svijeće. 

 

 

DSC08290Svjetski dan štednje posvećuje se uglavnom djeci te kroz interaktivne radionice prilagođene dječjoj dobi uči ih se o benefitima štednje odnosno o važnosti štednje koja je potrebna za razvoj čovječanstva.

Nizom likovnih i istraživačko spoznajnih aktivnosti djeca su upoznavala vrstu novčanica i valuta, razgovarala kako oni štede i za što im je potreban novac, gdje sve možemo štedjeti i sl. Kruna aktivnosti bila je posjeta poštanskom uredu u Molvama koji je na neki način i banka te  na neposredan način upoznala zanimanje bankarice i rad pošte. Posebno im je bio zanimljiv bankomat o kojem su iznosili svoja zanimljiva razmišljanja.

Izradom kreativnih kasica svi su odlučili da će od danas štedjeti.

DSC08314U srijedu, 25.10.2017., Policijska postaja Đurđevac je u suradnji s Hrvatskim autoklubom Đurđevac organizirala edukativno predavanje u našem vrtiću u sklopu kojeg su mališani starije odgojne skupine "Leptirići" upoznali osnovne prometne propise.  
 
Poseban naglasak stavljen je na korištenje odgovarajuće dječje sjedalice, a sva djeca su dobila i prigodne letke pod nazivom "Sjedi li Vaše dijete sigurno u automobilu?" koje će proučiti zajedno sa svojim roditeljima. 
Od djelatnika MUP-a i HAK-a djeca su dobila mnogo važnih i korisnih informacija o ponašanju u prometu te o svim opasnostima koje im prijete.
 
 

DSC08289Ovotjedne aktivnosti tematski su vezane uz zanimanja roditelja.

Na veliku radost djece u vrtiću nas je posjetila mama frizerka koja nas je upoznala sa svojim zanimanjem.

Pokazala je dio svog pribora koji koristi u svakodnevnom radu kao i svoju spretnost i kreativnost u izradi frizura.

Kutić frizera ovaj tjedan biti će jedan od omiljenih centara za igru.

Djevojčice su birale frizure i ukrase dok su dječaci strpljivo čekali na red.

Mami Martini zahvaljujemo na trudi lijepim frizurama,a na pitanje tko bi želio biti frizer kad naraste odgovor već znadete-svi.

20171020 092517„Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“-poznata narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća i koja nas je motivirala na istraživanje

 korisnosti i ljepote tog voća.

Djeca su kroz razne istraživačko spoznajne i životno praktične aktivnosti percipirala jabuku kao najkorisnije voće za naše zdravlje.

Ovim aktivnostima željeli smo ukazati djeci na važnost svakodnevnog konzumiranja voća.

Mališani su pokazali veliki interes i spretnost u obradi jabuka i pripremi “ Pite od jabuka“ kojom smo se na kraju aktivnosti osladili.

DSC08152Potaknuti širenjem popularnosti Dana kravate u Hrvatskoj i svijetu na inicijativu Academie Cravatice „Leptirići“ i „Bubamare“ su  18.listopada obilježili  Dan kravate i učili, na njima primjeren način,o tom modnom detalju.

Spoznali smo da kravata ima slavljeničko obilježje, da je ona naš nacionalni simbol na kojem gradimo nacionalni identitet  ta nam šalje poruku ljudskog  dostojanstva,kulturu uljudnosti,

poslovnu uspješnost, sklad slobode i odgovornosti, duh zajedništva među ljudima i narodima.

S našim kreativnim uradcima šaljemo poruku o pravim, trajnim vrednotama kao dobrim temeljima budućnosti.

DSC08142U ponedjeljak, 16.10.2017. u prijepodnevnim satima u vrtiću smo održali kestenijadu.
Pridružili su nam se roditelji koji su nam donijeli ove omiljene jesenske plodove te nam pomogli u njihovom rezanju, pečenju i čišćenju za naše mališane.
Ovim putem im se svesrdno zahvaljujemo!
 
Djeca su se i sama okušala u pečenju i čišćenju kestena te su uživala u sunčanom jesenskom prijepodnevu provedenom na svježem zraku.
 
 
 

NastupU subotu, 14. listopada na Trgu sv.Jurja održan je 14. Đurđeveči medveni den.

U bogatom programu nastupile su i naše „Pčelice“.

Djeca su imala prigodu vidjeti pčelarsku opremu, degustirati razne vrste meda i medenih proizvoda.Pod dojmom novih spoznaja s medvenog dana u ponedjeljak smo u vrtiću pripremili Medeni doručak koji ćemo uvesti

kao tradicionalan nakon Dana meda.

Cilj nam je stvaranje zdravih prehrambenih navika kod djece i populariziranje meda kao nove namirnice u svakodnevnoj prehrani.

DSC08120Uz pomoć mama i baka vrtićarci su pripremali razne krušne prooizvode koje je blagoslovio molvarski kapelan fra Filip.

Djeca su pripremila i kratak prigodan program za sve prisutne, a na kraju svečanosti i blagoslova fra Filip je simbolički  podijelio svakome komadić kruha

na spomen kako je nekad Isus podijelio kruh sa svojim apostolima i kako to činimo  na svetoj misi.

U sklopu svakodnevnih aktivnosti naučili smo što je sve potrebno i važno da naraste pšenica i kukuruz te koji je put od zrna do kruha.

Najslađi dio svečanosti ipak je bila degustacija proizvoda nastala radom dječjih ruku.

DSC079211. Prst je Prvo javljanje prijateljima dječjeg vrtića Hrastnik iz Slovenije mlađe vrtićke skupine „Miške“.

Dječji vrtić „Pčelica“ Molve sudjeluje u međunarodnom  projekt „Say hello to the world“.

Kroz  5 video javljanja upoznajemo djecu neke zemlje, u našem slučaju iz Slovenije, upoznajemo njih, njihov vrtić, kulturu, jezik, igre i običaje.

Učimo prihvaćati različitosti,prevladati predrasude i biti tolerantni.

Projekt promovira interakciju među djecom i razvija socijalne vještine.

Sudjelovanjem u projektu djeca otkrivaju multikulturalne i druge razlike od najranije dobi na suvremen način.

DSC08040HAK je i  ove godine održao edukaciju pod nazivom „Vidi i klikni“za djecu starije vrtićke skupine i učenike prvog razreda OŠ Molve.

Djeci je skrenuta pažnja na opasne situacije koje se događaju u svakodnevnom sudjelovanju u prometu te na prometna pravila kojih se moraju pridržavati svi sudionici prometa.

Naučili smo kako se pravilno prelazi cesta kada smo sami ili u koloni, s koje strane ulazimo na siguran način u vozilo, kaka zaobilazimo parkirana vozila,zašto je važno vezati se sigurnosnim pojasom

i kako prelazimo cestu kada nema pješačkog prijelaza. Nakon savladanog znanja o prometnoj kulturi djeci su djelatnici HAK-a podijelili prigodne bojanke.

DSC08011Povodom mjeseca oralnog zdravlja starija odgojna skupina „Leptirići“ posjetili su stomatologinju dr. Zlatku Slavicu u zubnoj ambulanti u Molvama koja je na prigodan i djeci razumljiv način približila pravilan način pranja i važnost održavanja higijene zuba te ukazala na prehranu koja doprinosi zdravlju zuba. Osim higijene i pravilne prehrane naglasak treba staviti i na redovitu kontrolu zuba od najranije dobi.

Ovom posjetom pokušali smo razbiti predrasudu straha o odlascima stomatologu.

Za hrabrost i znanje o higijeni zuba stomatologinja je djeci podijelila prigodne Diplome i  poklone. 

DSC07900Starija vrtićka skupina „ Leptirići“ svake srijede aktivno se bavi  tjelesnim aktivnostima u dvorani OŠ Molve.

U suradnji s OŠ Molve srijeda je naš sportski dan kada možemo koristiti školsku dvoranu za sportske aktivnosti.

Kroz pokretne igre, vježbe oblikovanja, natjecateljske igre djeca se upoznaju sa svim elementima i sadržajima  koji doprinose pravilnom razvoju lokomotornog sustava kao  i cjelokupnom razvoja te stvaranju  navika zdravog života.

DSC 0202 LargeDječji vrtić „Pčelica“ Molve povodom Dječjeg tjedna organizirao je kazališnu predstavu Dječje čarobne scene pod nazivom „Mama, tata i ja“ za djecu vrtićkih skupina i učenike prvog razreda Osnovne škole Molve. 

Uz pjesme i animaciju glumca djeca su učila svoja prava i obvaze u obitelji i široj društvenoj zajednici. 

Na kraju veselog i poučnog druženja na poklon su dobili prigodne CD-e s pjesmama. 

 

20170926 085921Djeca jasličke odgojne skupine "Cvjetići" upoznala su se s plodovima jeseni.

DSC07864Jesen je u vrtić donijela bogatstvo poticaja za istraživačko spoznajne aktivnosti.

Pune košare raznog voća i povrća donijeli su naši vrijedni mališani sa svojim roditeljima.

Privlačnim mirisima i okusima djeca su aktivno sudjelovala u planiranim aktivnostima i na taj način gradila svoja znanja i dobivala nove spoznaje

o oblicima,veličinama,građi,važnosti i vrijednosti svake plodine po vlastitom odabiru. Promatranjem, uspoređivanjem i manipuliranjem komunicirali su sve ponuđene sadržaje,

a bogatstvom materijala i poticajnim pitanjima otvara se  mogućnosti za daljnjom nadogradnjom istraživanja i igre.

DSC07793Dječji vrtić „Pčelica“ nakon ljetne stanke otvorio je vrata za pedesetak svojih polaznika.

Djeca su prema dobi raspoređena u tri odgojne  skupine „Cvjetići“ jaslička skupina, „Bubamare“ mlađa vrtićka skupina i „Leptirići“ starija vrtićka skupina.

Uz suradnju s roditeljima novoupisana djeca prolaze adaptacijsko razdoblje, a ranije upisani vrtićarci već aktivno odrađuju planirane aktivnosti sa svojim odgojiteljicama.

Tako smo 11.09.2017. tjelesnim aktivnostima obilježili Hrvatski olimpijski dan na školskom igralištu,terasi i sobama dnevnog boravka ovisno o dobi djece i njihovim mogućnostima.

Svim djelatnicima, roditeljima i djeci želimo dobru suradnju i  uspješnu novu pedagošku godinu!

 

Dječji vrtić Pčelica, Molve. Sva prava pridržana

georg za web