DSC07688Kraj pedagoške godine zaokružen je završnim druženjem roditelja i djece jasličke skupine.

Nakon valorizacije programa rada i projekta pod nazivom „Kreiranjem stimulativnog okruženja potaknuti cjelokupan razvoj djeteta kroz senzorne sustave“ za roditelje i djecu organizirano je zajedničko druženje uz igre didaktičikm materijalima.

Igrajmo se-nit vodilja učenja djece rane i predškolske dobi predstavljena je roditeljima kroz prikaz fotografija niza aktivnosti tijekom godine.

Na kraju druženja i igraonice roditelji su dobili prigodne Cd-e sa slikama svoje djece.

 

9Mlađa odgojna skupina „Bubamare“ priredila je završnu priredbu za svoje roditelje.

Uz izvješće o realizaciji projekta kojeg su provodili u ovoj pedagoškoj godini pod nazivom „Kako su se igrali naši stari“, roditelji i djeca zajedno su odigrali neke od naučenih tradicijskih igara.

Kroz pjesme, ples i recitacije djeca su pokazala što su naučila tijekom godine i tako se oprostila od svojih odgojiteljica jer najesen prelaze u stariju skupinu.

 

 

1Starija vrtićka skupina svečanom se završnom priredbom oprostila od vrtićkih dana. Pjesmom, plesom, recitacijama te malom engleskom izvedbom naših polaznika kraćeg programa engleskog jezika, djeca su pokazala što su sa svojim odgojiteljicama naučila tijekom svog boravka u vrtiću.

Naših 15 malih vrtićkih maturanata, koji će ujesen sjesti u školske klupe, dobilo je Diplome za uspješno savladan program male škole, igre, druženja i kreativnosti u skupini „Leptirići“, a sva djeca skupine dobila su CD-e sa slikama presjeka aktivnosti cijele pedagoške godine.

Vrtićkim maturantima želimo puno sreće i uspjeha u školi ta da nikad i kad odrastu ne zaborave biti djeca!

DSC07536„Skupljamo čepove za skupe lijekove“ - naziv je hvalevrijedne humanitarne akcije koju je osmislila Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL), a u kojoj su sudjelovala djeca i roditelji našeg vrtića te smo ukupno prikupili 50kg čepova. 

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj akciji koja osim humanitarnog karaktera ima i trajnu vrijednost u podizanju ekološke svijesti djece koja od najranije dobi mogu naučiti da i malim koracima, u ovom slučaju skupljanjem plastičnih čepova, možemo za druge, ali i za prirodu napraviti mnogo. Ovu akciju nastavljamo i iduće pedagoške godine.

 

 

DSC07564U sklopu svakodnevnih aktivnosti mališani iz odgojne skupine „Leptirići“ istraživali su život pčela njihovu korisnost za prirodu i čovjeka.

Uz mnoštvo didaktičkih poticaja te opreme za pčelarstvo, enciklopedija i pravih pčela proučavali su njihov izgled, životni ciklus, čudesno sakupljanje peluda i nektara, istraživali su razne okuse meda,degustirali propolis te  obogatili rječnik novim riječima (pelud, saće, propolis, matica, roj, trut i dr.)

Kao kruna aktivnosti bila je izrada kolačića od meda kojima smo se svi zasladili.

 

 

DSC07563Posjetom DVD Molve obilježili smo Svibanj-mjesec zaštite od požara. Mališani dječjeg vrtića u razgovoru s vatrogascima saznali su što sve može izazvati požar, kako se ponašati u slučaju nastanka požara, kako izbjegavati opasne situacije i predmete da ne izazovemo požar te tko može biti vatrogasac.

Vatrogasci su pokazali  opremu koju koriste u intervenciji kao i vatrogasno vozilo.

Kao pravi mali vatrogasci okušali smo se u „gašenju požara“. Nakon posjete sva su djeca obećala da će postati vatrogasci.

Cilj posjete bio je osvijestiti djecu o izbjegavanju opasnih situacija, samozaštiti, zaštiti imovine kao i upoznavanje zanimanja vatrogasaca.

Molve 3Na 16. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića u Đurđevcu između sedam dječjih vrtića naši su mališani osvojili pehar za fair play igru što znači da su poštivali olimpijske vrijednosti.

Natjecalo se 240 djece u malom nogometu, bacanju loptice u dalj, skoku u dalj, štafeti 4x25 i trčanju na 50 m, a bodrili su ih njihovi prijatelji, odgojiteljice i roditelji.

U skoku u dalj  naša Viktorija G. osvojila je srebro, a  Karlo T. broncu za bacanje loptice u dalj.

Cilj olimpizma je odgoj djece putem sporta, promicanje olimpijskih vrijednosti-uvažavanje, upornost,razvijanje natjecateljskog duha,tolerancija,postizanje rezultata vlastitim naporom  i druženje.

Bravo za sve!

DSC07483U sklopu projekta  „Kak su se igrali naši stari“ mlađe vrtićke skupine „Bubamare“Dječjeg vrtića „Pčelica“ Molve organizirana je radionica i druženje s bakama naših vrtićaraca.

Bake su mališanima pokazale igre s „kocenje“,“vožetom“,gumom, drvenim igračkama i plodinama.

Zajedno su izrađivali lutkice od platna i lopte „krpenjače“  te naučili dječje narodne plesove.

Cilj projekta bio je njegovanje tradicije , međugeneracijsko druženje i suradnički odnosi, ukazivanje na ljepotu i bogatstvo naše baštine.

 

 

DSC07423Starija vrtićka skupina bila je na cjelodnevnom izletu u Zagrebu.

Posjetili smo Tehnički muzej u kojem nas je posebno oduševio apisarij sa pčelama koji je povezan s okolinom tako da pčele slobodno izlaze u prirodu i ulaze u apisarij.

Svi smo se htjeli fotografirati kao astronauti, a pažnju nam je također zaokupilo staro ronilačko odijelo teško 30kg.

Bogatstvo sredstava od najranijeg doba do danas kao i niz kućanskih aparata i pomagala potaknulo nas je na usporedbe i čuđenje tehnološkom napretku.

Najzanimljiviji dio izleta je kao i uvijek posjeta ZOO vrtu koji je svake godine sve ljepši i bogatiji.

DSC07405Predstavnice dječjeg vrtića „Pčelica“ Viktorija G. i Lucija J. pod vodstvom ravnateljice pokazale su svoja slastičarska umijeća  i spretnost  na 1. vrtićkoj virovskoj prkačijadi organizirane u  sklopu Međunarodnog festivala izvornih kolača.

Djevojčice su prezentirale  prkače „Breskvice“ koje smo ispekli u vrtiću, a izrađivale su „Krašotice„ po zadanom receptu.

Uz natjecanje smo ponešto novo naučili, od voditeljice radionice dekoracija, pobjednice hrvatskog kuharskog kupa Marije Bošnjak iz Vinkovaca te se družili i sklopili nova poznanstva. 

 

DSC07344Mališani dječjeg vrtića „Pčelica“ Molve  realizirali  su ugodan, zanimljiv i poučan  izlet u Đurđevac.

Posjetili su muzej grada Đurđevca, nov i zanimljiv, po prvi puta djeci viđen interpretacijski centar gdje smo saznali puno toga o Legendi o Picokima,

vidjeli deve kojima smo se odavno veselili, posjetili i družili se s djecom Dječjeg vrtića „Maslačak“ i na kraju prošetali Đurđevečkim pjescima.

Djeca su pokazala velik interes za nove sadržaje, vježbala svoje sposobnosti brige za sebe i druge,

snalaženje u novim i nepoznatim situacijama, učila kulturno prihvaćenom ponašanju i uživala u društvu vršnjaka.

 
DSC07283
Djeca mlađe mješovite vrtićke skupine "Bubamare" i starije mješovite vrtićke skupine "Leptirići" ovih dana su prigodnim aktivnostima obilježila Dan planeta Zemlje (22.4.).
 
Danas su zajedno sa svojim odgojiteljicama posjetili mjesni Zeleni otok do kojeg su odnijeli stari papir, plastične i staklene boce te razgovarali o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom. 
 
Odgojiteljice su zabilježile neke vrlo zanimljive dječje izjave i odgovore:
 
 
 
 
 

DSC07253U sklopu integriranog  vjerskog programa, starija vrtićka skupina,kroz vjerske sadržaje otkrivala je tajne Velikog tjedna.

Umivanjem u cvjetnoj vodi,maslinovim i palminim grančicama, simboličkim elementima  Cvjetnice, prisjetili smo se svečanog ulaska Isusa u grad Jeruzalem.

Lomljenjem kruha i slavljem Posljednje Isusove večere dolazimo do spoznaje da je ta večer posebna i da je Isus u simbolima kruha i vina trajno prisutan među nama.

Sadržaji koji govore o Isusovoj muci i smrti posebice Križni put,bez kojeg nema uskrsnuća,važan je događaj spoznaje Isusove žrtve za nas,naše spasenje i novi život.

Posjetom crkvi Uznesenja Marijina u Molvama,a  pod vodstvom fra Filipa, na djeci  najprimjereniji način kroz promatranje slika četrnaest postaja, približen je križni put.

zadnja

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC07233Marljive Pčelice“ u ove predblagdanske dane kroz niz raznovrsnih aktivnosti i sadržaja pripremale su se za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Uz pomoć vještih ruku baka i mama bojale su se tradicijske molvarske pisanice koje su na „Vuzmenoj košarici“ u Koprivnici plijenile pozornost i izazivale divljenje posjetitelja spomenute izložbe.

Svoju kreativnost djeca su izražavala bojanjem pisanica i izradom uskrsnih čestitki. Spomenuli smo se i običaja umivanja u cvjetnoj vodi, kojim se daje počast vodi i cvijeću, mladosti i proljeću.

Pjesmom i recitacijama starija vrtićka skupina sudjelovala je na Uskrsnoj izložbi pisanica i ručnih radova u Molvama u organizaciji Udruge Hrvatsko srce čije je otvorenje bilo 08. travnja na kojoj smo i mi izlagali svoje maštovite uratke. “Leptirići i „Bubamare“ u pratnji svojih odgojiteljica posjetili su spomenutu izložbu te uz poticajna pitanja percipirali vrijednost i ljepotu rada spretnih ruku čovječjih.

IMG 80758. travnja 2017. godine, dječji vrtić „Pčelica“ sudjelovao je na tradicionalnoj izložbi "Vuzmena košarica" u Koprivnici.

U organizaciji županijske Turističke zajednice, organiziran je obilazak izlagačkih prostora na kojem su košarice i pisanice predstaviti vrtići i osnovne škole, njih dvadeset s područja Županije.

Izložene košarice ocijenit će komisija organizatora i nagraditi prigodnim nagradama.

DSC07159Djeca starije odgojne skupine posjetila su osnovnu školu u koju će najesen krenuti u prvi razred.

Dočekala ih je i upoznala njihova buduća učiteljica i njeni učenici koji su za predškolce pripremili kratki program.

Posjeta je upriličena s ciljem što bolje pripreme djece za prvi razred, upoznavanje nove sredine, stjecanje novih iskustava i svladavanje mogućeg straha od nepoznatog.

Mališani su za učiteljicu pripremili crteže koje su izradili sa svojim odgojiteljicama te kroz druženje i razgovor pokazali svoja znanja i spremnost za buduće školske izazove.

 

 

 

DSC07131Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. U razgovoru s djecom zaključili smo da oni vodu doživljavaju kao sredstvo kojim zadovoljavaju neke svoje potrebe (za piće, održavanje higijene), ali i u vidu raznih padalina. Djeca su iznosila svoja neposredna i posredna iskustva te osnovna znanja o vodama.

Djeci mlađe i starije odgojne skupine ponuđena je voda da je istraže i dovedu u vezu s raznim drugim predmetima i materijalima.

Uz osnovnu provjeru ima li voda boju, miris i okus, provjeravali su i što tone, a što pluta na vodi. Tako su djeca uz pomoć novčića, spužve, čavlića, kartona, čačkalice i ostalih predmeta istraživala i neposrednim iskustvom dolazila do zanimljivih spoznaja.

danzena2017Načelnik općine Molve Zdravko Ivančan na prigodan je način uz lijepe želje i crvene ruže čestitao Dan žena svim djelatnicama Dječjeg vrtića „Pčelica“ i općine Molve.

 

 

 

 

 

 

 

DSC07105Djeca mlađe i starije odgojne skupine danas su posjetila likovne umjetnike u društvenom domu koji su oslikavali uskrsne pisanice.

Posjetom slikarima naivnog likovnog kruga započele su aktivnosti vezane uz nadolazeće uskrsne blagdane.

 

 

3….Mi smo male maškare pjevamo za kune i za koje jaje pa idemo dalje…pjevale su male maškare dječjeg vrtića.

Princeze,gusari,batmani,leptirići i bubamare samo su neke od maski koje su danas prošetale Molvama.

Učenici OŠ Molve i djeca dječjeg vrtića maskiranom su povorkom obilježila Mali fašenk v Molvama.

Prekrasan sunčan dan ispunjen dječjim smijehom i šarenilom maski privukao je pažnju roditelja i mještana Molvi.

DSC07029Sve odgojno obrazovne skupine organizirale su i sprovele razne aktivnosti vezane uz prevenciju bolesti i očuvanja zdravlja s ciljem osvještavanja važnosti zdrave prehrane obogaćene voćem i povrćem, kretanjem, svakodnevnim tjelesnim aktivnostima, izbjegavanje opasnih situacija kako bi sačuvali svoje zdravlje, pravilno rasli i razvijali se.

Nizom istraživačko spoznajnim, tjelesnim i radnim aktivnostima djeca su svojim vlastitim radom i trudom bila uključena, ciljanim poticajnim pitanjima vođena do spoznaje kako sami najviše možemo pridonijeti svojem psihofizičkom zdravlju.

Promatranjem ilustracija bolesnih i siromašnih ljudi učili smo o različitosti, toleranciji te razvijali empatiju za potrebite. Djeca su iznosila svoja vlastita iskustva vezana uz bolest i boravak u bolnici, prepričavala iskustva bolesnih ljudi oko sebe i donijela zaključak da im treba pomagati, posjećivati ih te da će nastojati pravilnim načinom življenja čuvati svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe.

DSC07009Pao je prvi snijeg. Uz puno dječje priče i veselja o igrama na snijegu i sanjkanja odlučili smo se poigrati snijegom i istražiti ga na neki drugi način.

Zbog izuzetno niske temperature sa djecom nismo boravili na otvorenom. Djeci smo donijeli snijeg u prostor kupaonice te ponudili mnoštvo zdjelica,tanjurića i grabilica.

Na pitanje odgojitelja kakav je snijeg djeca odgovaraju: „…hladan, mokar,klizav,kaplje,nestaje..“. Snijeg se pomalo topio. Što se događa? Uz pomoć odgojitelja djeca zaključuju da se snijeg topi i pretvara u led i vodu.

Kako bi djeca stekla iskustvo tj. razumijela utjecaj temperature na vodu u tekućem i krutom stanju zajednički smo napravili eksperiment. Vodu u čašama iznijeli smo na terasu te promatrali što će se dogoditi nakon određenog vremena-oduševljenje nisu krili nakon mnoštva komadića leda koji je nastao.

Djeca zaključuju da je snijeg zapravo čaroban i da smo izveli nekoliko čarolija igrajući se.

Istraživačka igra na snijegu obogatila je dječje iskustveno učenje, zaključivanje i razumijevanje barem djelića svijeta oko sebe.

9.3U povodu božićnih blagdana priredili smo priredbu u vrtiću koja je poslužila za oživljavanje tradicijskih običaja.

Unošenjem slame i svečanim uređenjem blagdanskog stola djeca su pokazala kako su se naše bake i djedovi pripremali za blagdana Božića te dala svoj doprinos u očuvanju tradicijske proslave rođenja malog Isusa.

Kroz pjesmu i recitacije uspjeli smo u naš vrtić unijeti pravi duh Božića, a nakon priredbe kapelan naše Župe Uznesenja blažene Djevice Marije, fra Filip Pušić blagoslovio je djecu, roditelje, djelatnice i prostorije u kojima borave mališani.

 

Na tom mladom letu
zdravi i veseli bili.
Daj vam Bog svega,
a najviše zdravlja, mira i Božjeg blagoslova.

To vam od srca žele djeca i djelatnice našeg vrtića.

image 0 02 05 0e87a3e0528339e2d16bf72389f68df350d2bcfa537d5f4c6dcee81adcb2cab1 VNa blagdan Sv.Lucije u našem su vrtiću djeca svih odgojnih skupina sa svojim tetama sijala božićnu pšenicu.

Uz nova saznanja o Sv. Luciji učili smo o tradiciji sijanja pšenice u našem zavičaju, simbolici stavljanja svijeće u pšenicu kao svjetla života kao i stavljanja božićne pšenice na stol ili pokraj jaslica.

Istraživačkoj aktivnosti s novim materijalima posebno su se radovala djeca jasličke skupine koja su svojim vrijednim ručicama istraživala svojstva novih materijala i manipuliranja istim.

U vremenu do Božića pratit ćemo rast pšenice brinuti da lijepo naraste kako bi je stavili pod naše božićno drvce pokraj jaslica.

Tradicionalnim sijanjem blagdanske pšenice nastojimo potaknuti iščekivanje rođenja svjetla svijeta-Isusa.

 

3U utorak 06. prosinca 2016.godine u Domu kulture u Molvama polaznici dječjeg vrtića „Pčelica“ Molve i njihove odgojiteljice priredili su prigodan program i doček sv. Nikole.

Svetom Nikoli je i ove godine općina Molve pomogla pripremiti darove za stotinjak mališana općine Molve.

Prigodnim stihovima, pjesmama i plesom djeca su razveselila sve prisutne i obećala sv. Nikoli da će i dalje biti jako dobra i poslušna.

Sv. Nikola je lijepim poklonima darovao svu djecu uz obećanje da će doći i sljedeće godine.

15300652 1168332616587051 1247817621 nSvjetlošću i toplinom prve svijeće na adventskom vijencu ušli smo u vrijeme Došašća, vrijeme išćekivanja rođenja Isusova.

Okupljeni oko adventskog vijenca uz omiljenu adventsku pjesmu „Visom leteć“ i molitvu u predblagdanskom raspoloženju doživjeli smo osjećaj zajedništva, dobrote i ljubavi što ćemo kroz ovo adventsko vrijeme dijeliti svima oko sebe.

 

11U srijedu 23. studenog 2016. godine u Dječjem vrtiću „Pčelica“ Molve održana je već tradicionalna božićna radionica humanitarnog karaktera.

Na radionici su djeca, roditelji i odgojitelji izrađivali božićne ukrase koji će se prodavati na nikolinjskoj priredbi 06.prosinca 2016. i u vrtiću.

Sva sredstva prikupljena prodajom uplatit ćemo Udruzi za razvoj i unapređenje pomagala i kvalitete življenja osoba s invaliditetom Republike Hrvatske koja nam je uputila zamolbu za donaciju za kupnju invalidskih kolica za jednog trogodišnjeg dječaka kao i za obitelj Prispilović iz Cvetkovca koja je doživjela veliku obiteljsku tragediju.

Radom, donacijom, druženjem i zajedništvom uz veliko srce i dobru volju na ovaj se način pripremamo za najljepši nam nadolazeći blagdan kojeg želimo svima učiniti boljim i ljepšim.

DSC06920Djeca starije i mlađa vrtićke skupine posjetila su Galeriju u Molvama i pogledala novu, prigodnu postavu slika likovnih umjetnika molvarskog likovnog kluba pod nazivom „Molvarska jesen“. Ova nam se izložba uklopila u etno tradicijski sadržaj kojeg razvijamo, potičemo i njegujemo na nivou vrtića.

Ukazivanjem na rad i ljubav nadarenih ljudi našega kraja koji likovnim izričajem čuvaju slike iz prošlosti i običaja naših predaka prenoseći ih na platno, potičemo izgradnju identiteta djece,njegovanje i prenošenje kulturne baštine podravskog kraja.

Bogatim raznovrsnim sadržajima budimo kod djece osjećaj za lijepo, osjećaj poštivanja rada likovnih umjetnika i njihovih djela kao dijela nasljeđja po kojem se prepoznajemo svugdje u svijetu i koji su nam na ponos.

 

DSC06907Dana 18. studenog 2016. godine prigodno i na djeci razumljiv način obilježili smo Dan sjećanja na Vukovar.

Razgovorom uz fotografije, prigodnu muziku i video film djeca su prikupila nove informacije i znanja o stradanju i žrtvama u Domovinskom ratu, a posebnom onima u gradu Vukovaru.

Paljenjem lampaša i molitvom za sve poginule u Domovinskom ratu obilježili smo 25. obljetnicu pada grada Vukovara.

Kasnije su djeca svoje emocije izrazila likovnim izričajem Vukovarskog vodotornja.

 

 

9.3U petak, 04. studenog 2016. u 10:45 sati u dječjem vrtiću „Pčelica“ Molve u suradnji s DVD Molve održana je vježba evakuacije i spašavanja u kojoj su djeca, odgojitelji i ostali zaposlenici evakuirani iz zgrade dječjeg vrtića.

Cilj vježbe bio je uvježbavanje zaposlenika vrtića za provedbu akcije sigurne evakuacije iz vrtića u slučaju nastanka požara ili nekog drugog iznenadnog događaja.

Vježba je uspješno provedena, u najkraćem mogućem roku, bez ozljeđivanja sudionika, a zbog brze intervencije naših vatrogasaca na zgradi vrtića i inventara nije bilo materijalne štete.

Dana 31.10.2016.obilježili smo Svjetski dan štednje.

Djeca su prepoznavala i imenovala ponuđene kovanice i papirnate novčanice.

Tehnikom osjenčavanja olovkom izrađivali smo kovanice koje smo kasnije izrezali i koristili za simboličku igru.

Uz slikovnicu „Mali štediša“razgovarali smo o važnosti štednje za budućnost.

Djeca su izricala svoje misli i zapažanja vezana uz temu za što nam je sve potreban novac,gdje ga možemo čuvati,što je bankomat,kako ga koristimo te kakve kasice imaju kod kuće i zašto štede novac.

 

DJEČJE IZJAVE

Vanesa - novci trebaju za tankiranje auta

Lucija - novci trebaju mami i tati za plaćanje računa

Agata - mama podiže novce na bankomatu,upiše brojke i kroz rupicu izađu novci

Karlo - novci mi trebaju da si kupim igračke

Lucija - štedim u kasicu pa ponekad posudim mami ,a kad joj trebaju i štedim za bicikl

Vanesa - imam kasicu na Miki Mausa i baka mi daje novac pa si kupim kaj hoću

Karlo - imam kasicu na gicu i štedim novce za velikoga John Deera

Zubarka 3Starija odgojna skupina“Leptirići“ posjetila je ordinaciju stomatologinje dr.Zlatke Slavice u mjesnom Domu zdravlja u Molvama.

Stomatologinja je upoznala djecu s načinima pravilnog održavanja zdravlja i higijene zuba koja je od velikog značaja u predškolsko doba.

Posjeta je poslužila i za uklanjanje predrasuda o strahu od zubara. Vrtićarci su u praktičnom dijelu naučili pravilno „kružiti“četkicom po zubićima u trajanju koliko otprilike traje neke pjesmica.

Za neku djecu ovo je bio prvi susret sa zubarom koji ih je razuvjerio da posjete ordinaciji nisu strašne.

Stomatologinja rado surađuje sa dječjim vrtićom na čemu joj zahvaljujemo. Mališani su dobili prigodne dječje paste i diplome za hrabrost.

DSC06863Mjesec hrvatske knjige manifestacija je promicanja knjige i čitanja.

Na cijelom području naše domovine u školama, vrtićima i drugim raznim odgojno obrazovnim ustanovama organiziraju se aktivnosti s ciljem popularizacije knjige.

Ovu manifestaciju osmislili smo na način da ćemo u suradnji sa OŠ Molve organizirati susrete sa školskim knjižničarima koji će nam ponedjeljkom kroz cijeli mjesec dolaziti u vrtić s novim naslovima i čitajući potaknuti djecu na potrebu komuniciranja slikovnica i knjiga kao neiscrpnim izvorom znanja.

Potaknuti temom slikovnica odgojitelji će ponuditi razne poticaje kojima će djeca izraziti svoje doživljaje komuniciranja teksta i na taj način zadovoljiti svoje interese i razvijati kreativnost.

DSC06855I u ovoj pedagoškoj godini nastavljamo s posjetom Bibliobusu koji nam svaka dva tjedna dolazi u Molve.

Djeca starije vrtičke skupine su s velikim interesom prvi puta posjetila Bibliobus i posudila nove i interesantne im slikovnice.

Cilj korištenja usluga Bibliobusa nam je da posuđujući i čitajući zanimljive i po vlastitom odabiru izabrane naslove djeci približimo knjigu kao jednim od izvora novih znanja. Poticanje rane pismenosti i ljubavi prema knjigama važan je zadatak u predškolsko doba.

DSC06834Obilježavajući Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje pobuđujemo kod djece zahvalnost prema Bogu stvoritelju i radu čovječjih ruku.

Upućujemo djecu na važnost kruha kao izvora života i potrebe međusobne solidarnosti dijeleći ga onima koji ga nemaju.

Naše bake u vrtiću su nam prezentirale kako su one nekad, a i danas za svoje obitelji radile razne proizvode od tijesta.

Zajedno s odgojiteljicama i bakama napravljeni su razni pekarski proizvodi kojima smo se počastili za ručak.

Svoj blagoslov udijelio nam je naš novi kapelan fra Filip.

9.1U sklopu jesenskih aktivnosti nezaobilazna je naša tradicionalna vrtićka Kestenijada.

Već dugi niz godina u suradnji s roditeljima organiziramo Pozdrav jeseni uz druženje odgojitelja, roditelja i djece uz pečene kestene i topli čaj.

Ove smo godine Kestenijadu realizirali na vrtićkom dvorištu, a ravnateljica Sanja i tata Ivica bili su glavni za pečenje kestena.

U dobrom raspoloženju, unatoč tmurnom jesenskom danu, uživali smo u mirisima i okusima vrućih jesenskih plodova.

DSC06781U iščekivanju predstojećih Dana kruha djeca dječjeg vrtića posjetila su molvarsku pekaru Granador.

Osjetivši miris pečenih peciva i kruha potaknuti poticajnim pitanjima o načinu izrade kruha, vrstama kruha zanimanju pekara, njegovoj vještini i spretnosti u izradi peciva i kolača, mališani su prepuni dojmova dobili nova saznanja o važnosti kruha za život.

Pekari su za djecu pripremili njima najomiljeniji pekarski proizvod.

1Dječji vrtić „Pčelica“ Molve i Osnovna škola Molve ugostili su glumca Dubravka Sidora koji je za mališane izveo predstavu „Smiješni bijeg malog miša u veliki svijet“.

Interaktivna kazališna igra o bajkovitom životu malog miša oduševila je djecu jer su imali prilike biti glumci u samoj predstavi i pokazati svoje talente.

Aktivnim sudjelovanjem, pitanjima i komentarima djeca su došla do same pouke predstave.

1Malene „Pčelice“ nastupale su na 18.Danima voća u Đurđevcu kao gostujući vrtić.

Prigodnim pjesmama, recitacijom i folklornim plesom oduševile su publiku.

Dani voća su središnja manifestacija posvećena promociji voća i voćnih prerađevina te promociji vrijednosti domaće proizvodnje.

Na bogatim izložbenim štandovima djeca su mogla upoznati različite vrste voća i voćnih prerađevina što se ujedno uklapa u vrtićki projekt „Zdrava prehrana“.

3Starija odgojna skupina „Leptirići“ sudjelovala je u edukativnoj radionici Vidi i klikni koju provodi Hrvatski auto klub.

Djeca su usvojila praktične informacije o sigurnom ponašanju u promet, prepoznavanju karakterističnih opasnosti kojima su izloženi kao pješaci, korištenju nogostupa i pješačkih prijelaza,

prijelaza raskrižja sa semaforima,prepoznavanja znakova koje daju vozači auta te rizicima koji prijete prilikom nepropisnog sjedenja u autu.

U praktičnom dijelu radionice djeca su učila kako prelaziti cestu te im je skrenuta pozornost na korištenje auto sjedalice i sigurnosnog pojasa.

DSC06734Jesen smo dočekali uz punu košaru njenih darova,voća i povrća.

Kroz protekli tjedan roditelji i djeca marljivo su sakupljali jesenske plodove u svojim voćnjacima,vrtovima i vinogradima.

Ovotjedne aktivnosti bile su pune boja, mirisa i okusa. 

Uz pjesmu, recitacije i priče djeca su saznala sve o ovom godišnjem dobu.

Svoja saznanja i iskustva iskazali su kreativnim likovnim radovima.

 

 

DSC06729Nizom raznih aktivnosti, 21.09.2016.obilježili smo Međunarodni dan mira.

Uz priručnik „Život kao moj“ djeca su stekla osnovne spoznaje o tome što se događa mojim prijateljima u zemljama u kojima je rat.

Putem plakata“Prava djece“ saznali su da niti jedno dijete ne smije biti žrtva nasilja i rata.

Djeca su iznosila svoje misli o tome što je mir i tako je nastao vrlo lijep i poučan plakat.

IMG 453910. rujna, u Sportskoj dvorani OŠ Molve održan je Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije.

10 kandidatkinja, svestranih i kreativnih podravskih i prigorskih žena, prikazalo je različitosti njihovog života, kao i tradicije i kulturne baštine koju su predstavile na uređenim štandovima.

U zabavnom dijelu programa nastupili su polaznici Dječjeg vrtića "Pčelica" koji su za svoj nastup nagrađeni velikim pljeskom.

DSC06646Jutarnjom tjelovježbom na dječjem vrtićkom igralištu započeli smo obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana.

Vanjskom poveznicom proslave olimpizma-bijelom majicom kao „zastavom prijateljstva“ djeca su kroz razne, prigodno osmišljene aktivnosti, stjecala svoje prve spoznaje o olimpizmu,olimpijadi,olimpijskoj zastavi,

olimpijskim sportovima.

Današnjim aktivnostima promicali smo važnost bavljenja sportom, solidarnosti među ljudima kao sastavnicom olimpijskog djelovanja.

 

DSC06628Veslimo se i radosno iščekujemo dolazak novoupisane djece u naš vrtić.

Dječji vrtić „Pčelica“Molve otvorio je svoja vrata za 56-ero polaznika u ovoj pedagoškoj godini raspoređenih u tri odgojne skupine.

Djeci koja prelaze u nove skupine kod novih odgojiteljica želim puno radosnih trenutaka, igre, druženja i novih znanja.

Odgojiteljicama, tehničkom osoblju i budućim stručnim suradnicima želim puno strpljenja i ljubavi za najljepši posao na svijetu, a to je odgoj i briga za djecu.

Svima nam želim puno pozitivnog ozračja, radnog elana i kvalitetne suradnje kako bi povjerenoj nam djeci dali čvrste korjene i krila za sretno i bezbrižno djetinjstvo!

Načelnik općine Molve Zdravko Ivančan posjetio je djecu Dječjeg vrtića „Pčelica“ Molve te je djeci i djelatnicama zaželio uspješnu novu pedagošku godinu.

Ravnateljica: Sanja Škurdija

 

Dječji vrtić Pčelica, Molve. Sva prava pridržana

georg za web