MaturantiZavršna svečanost djece Dječjeg vrtića „Pčelica“ Molve održana je u petak 03. lipnja 2016 god. u Domu kulture u Molvama.

Na svečan način oprostili smo se od 20 vrtićkih maturanata, djece koja će na jesen krenuti u prvi razred. Bogat i raznovrstan program upriličila su djeca mlađe i starije skupine sa svojim odgojiteljicama i učiteljica Mirjana voditeljica kraćeg programa engleskog jezika sa svojim vrtićkim polaznicima.

Vrtićki maturantima podijeljene su Diplome za uspješan završetak odgojno-obrazovnog programa i CD sa slikama na temu “Kako su prolazili vrtićki dani“.

Nakon svečanog programa zajedničko druženje nastavilo se u dječjem vrtiću. Našim maturantima želimo puno uspjeha u školi i da sa sobom iz vrtića ponesu lijepe uspomene.

DSC06510Djeca starije mješovite skupine „Leptirići“ bila su 27.05.2016. na cjelodnevnom izletu u Zagrebu. Posjetili su Tehnički muzej, gdje su upotpunila stečena znanja i spoznaje o prometu koji su ove pedagoške godineradili u projektu „Poštujte naše znakove“.

Djeca su mogla vidjeti kako su se razvijala i usavršavala prometna sredstva kroz povijest.

Drugi dio izleta bio je posjeta ZOO vrtu, gdje su djeca mogle vidjeti životinje dalekih krajeva o kojima smo učili u sklopu projekta „Škole za Afriku“.

DSC03499Već tradicionalno ekipa “Pčelica“ nastupila je na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića. Djeca iz osam okolnih vrtića natjecala su se u pojedinačnim disciplinama i malom nogometu. Naše su „Pčelice“ osvojile zavidne rezultate.

Karlo Kopričanec osvojio je zlato u skoku u dalj s mjesta, a Tin Popec srebro u trčanju na 50 m. Laura Lončar i Ivan Piskor zauzeli su treća mjesta u bacanju loptice u dalj.

Dječaci su u malom nogometu zauzeli drugo, a djevojčice treće mjesto. Naša je ekipa i izabrana za fair flay ekipu i tako zaslužila pehar.

Kroz igre, natjecanja i druženje djeca su doživjela radost koja proizlazi iz ostvarenih rezultata postignutih vlastitim trudom. Mališani su naučili poštivati pravila igre i toleranciju za druge natjecatelje.

DSC06460Akciju skupljanja starih baterija u organizaciji FRIŠ d.o.o Križevci u Dječjem vrtiću „Pčelica“ Molve priveli smo kraju.

U akciji je sudjelovalo 60-tak djece iz tri odgojne skupine.

Skupili smo oko 15 kg starih baterija na što smo jako ponosni.

Ovim projektom željeli smo ukazati djeci na važnost odvajanja pojedinih vrsta otpada, pogotovo baterija od komunalnog otpada, potaknuti ekološku osviještenost djece i roditelja, poticati na ekološko djelovanje s ciljem zaštite sredine u kojoj živimo i radimo.

DSC06459U utorak 17. svibnja 2016. god. posjetili su nas prijatelji iz Dječjeg vrtića „Košutica“ i njihove odgojiteljice iz Ferdinandovca.

Prekrasan dan posjete djeca su iskoristila za upoznavanje našeg vrtića, novih prijatelja, igračaka i znamenitosti Molvi.

Na ovaj način ujedno smo obilježili Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Djeca su mogla na neposredan način čuti i doživjeti govor s različitim naglascima na pojedinim riječima u zajedničkoj igri sa svojim prijateljima te saznati novosti o njihovim igrama, tradiciji i življenju u vrtiću.

Odgojiteljice su iskoristile posjetu za druženje i razmjenu iskustva.

 

 

DSC06427„Volim Podravinu i Prigorje“ naziv je natječaja kojeg je pokrenula Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, a kojoj smo su uključili likovnim radom na temu „Tak su delali naši stari“.

Naš Tin Popec osvojio je treće specijalno priznanje za najbolji likovni rad.

Teme njegovog rada:“ Baka peče kruva vu krušni peči“ , a mentorica je odgojiteljica Anđelka K. U konkurenciji je sudjelovalo deset vrtića sa trideset i tri likovna rada.

Tin čestitamo!

 

DSC06396„Plastičnim čepovima do skupih lijekova“- naziv je hvalevrijedne humanitarne akcije koju je osmislila Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL), a kojoj su se uključila djeca i roditelji našeg vrtića na način da smo od početka pedagoške godine do danas prikupili oko 30 kg čepova.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj akciji i koji će sudjelovati jer akciju nastavljamo i nadalje.

 Također zahvaljujemo našem djedu Branku O. koji je čepove predao u Udrugu u Čakovec.

 

DSC06352Ako misliš dan unaprijed-najedi se!

Ako misliš godinu unaprijed-posadi stablo!

Ako misliš sto godina unaprijed-obrazuj djecu!

                                          Kineska poslovica

Ova stara kineska poslovica često se čuje u vrijeme obilježavanja Dana planete Zemlje.

Tako smo razgovarajući s djecom o planetu Zemlji dodirnuli mnoge zanimljive teme. Jedna od tema bila je i važnost očuvanja planete Zemlje i što svatko od nas može učiniti za očuvanje „zdravlja“ naše planete.

Uključili smo se u akcije sakupljanja starog papira, baterija, plastičnih čepova, a sve to s ciljem razvoja ekološke svijesti djece. Posjetili smo i mjesto na kojem se razvrstava otpad točnije stari lampaši. Naučili smo za što je koji kontenjer i razvrstali otpad kojeg smo donijeli, a koji će nadamo se ispravno reciklirati.

DSC06391I ove godine već tradicionalno sudjelujemo u manifestaciji Noć knjige.

U suradnji sa školskom knjižnicom i knjižničarkom Anom družili smo se s knjigom na temu Super junaka iz mašte. Djeca su svojom kreativnošću osmišljavala predloženi lik.

Raznim aktivnostima nastojimo potaknuti djecu na komuniciranje knjige ukazujući na važnost i ljepotu čitanja, usvajanja novih znanja te razvoj kreativnosti.

 

DSC06382Učenici četvrtog razreda Osnovne škole Molve sa svojom učiteljicom Dubravkom samo za djecu dječjeg vrtića izveli su predstavu „Šuma Striborova“

Prigodnom scenskom, muzičkom, kostimografskom izvedbom potaknuli su dječji interes za dramskom izvedbom, bajkom i glumom.

Većina djece je nakon predstava izrazila želju za glumom. Ovo je bio još jedan oblik suradnje škole i vrtića s ciljem druženja, prijateljstva, izgradnje povjerenja i želje za novim izazovima.

Baština je izvorište projekta“Dajmo djeci korijene ikrila“ autorice Mirjane Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja koji promiče vrijednost drvenih igračaka Prigorja i Hrvatskog zagorja.

Dosad je u Hrvatskoj darovano oko 60 kompleta drvenih obojenih igračaka koje se nalaze na prestižnoj listi UNESCO-a. Sredinom travnja jedna je velika kutija stigla i u naš vrtić „Pčelica“ Molve.

Emisija Baština koja je snimljena prigodom predaje igračaka u našem vrtiću emitirana je na hrvatskom radiju.

Na slijedećem linku emisiju možete poslušati narednih 4 tjedna što vam svakako preporučamo.

http://glashrvatske.hrt.hr/emisija/bastina-2016-04-19/

DSC06299U petak su „Leptirići“ i „Bubamare“ krenuli na izlet u Koprivnicu.

Ovo je za velik broj djece bila prva vožnja autobusom i prvi izlet. Pravi izazov za djecu i roditelje.

Posjetili smo Podravku i naučili smo puno o toj velikoj tvornici i njenim proizvodima koje koristimo u svakodnevom životu kod kuće i u vrtiću. Gledali smo prezentacije o Podravki, slikali se s Linom, pričali s tetom Teom o proizvodima i dobili lijepe poklone.

Posjetili smo Sunčano selo na etno imanju gosp.Hećimović u Jagnjedovcu koje nam je omogućio gosp. Gordan Knežević naš dugogodišnji suradnik koji je provodio kraći program engleskog jezika u vrtiću.

DSC06230Starija odgojna skupina „Leptirići“ sa svojim je odgojiteljicama posjetila Osnovnu školu Molve i njihovu buduću učiteljicu.

Cilj posjete bio je upoznavanje sa školom, učenicima,ravnateljem,pedagogom i budućom učiteljicom djece koji će na jesen krenuti u prvi razred.

Učiteljica Dubravka i njezini učenici susret su nam učinili zanimljivim,poučnim i veselim.

Kroz igre, pjesme, čitanje priče i crtanje djeca su na najbolji mogući način doživjela školu kao mjesto na koje žele opet doći.

Zahvaljujemo učiteljici Dubravki na lijepom susretu.

vrtic Molve 10Danas je u DV "Pčelica" Molve održana podjela tradicijskih drvenih igračaka u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, kojeg već nekoliko godina provode zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj. Potporu ovom hvale vrijednom projektu dali su Koprivničko-križevačka županija i Općina Molve.
Tradicijske drvene igračke, koje je zaštitio UNESCO, ravnateljici DV-a Pčelica Molve Sanji Škurdiji zajedno su uručili Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve i Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.
Mirjana Drobina, autorica projekta "Dajmo djeci korijene i krila" istaknula je potrebu očuvanja tradicijskih vrijednosti, u ovom slučaju drvenih igrački koje još uvijek izrađuju stari majstori, a od predstavnika partnera u projektu, Narodnih novina, polaznici Dječjeg vrtića dobili su na poklon komplet crtaćeg pribora.
Mališani su za kraj uživali u još jednom poklonu, dječjoj predstavi.

DSC05360Na svečani prijem kod župana i uručenje priznanja za sudjelovanje u projektu „Vuzmena košarica“ išli su Patricija Bukovčan i Jurica Ivančan kao predstavnici djece Dječjeg vrtića „Pčelica“ Molve.

Djeca su ponosno primila priznanje, a za uzvrat zamjeniku župana Darku Soboti uručili su zajednički likovni rad „Molvarska vodenica“.

Na kraju smo se počastili sladoledom!

DSC06193Kako su djeca pomogla Vilenjaku? 

Naziv je predstave koju je za djecu Dječjeg vrtića „Pčelica“ izvela kazališna ABCD Trupa iz Osijeka.

Predstava je u potpunosti prilagođena kognitivnim i perceptivnim sposobnostima djece, interaktivnog je karaktera pa djeca u vlastito iskustvo na prirodan način uključuju vrijednosti rada ,inicijative i zajedništva.

Predstava potiče djecu na jačanje samopouzdanja i pozitivne slike o sebi pa se može promatrati kao prevencija međuvršnjačkog nasilja i nasilja općenito.

Gledanjem predstave djeca razvijaju naviku i kulturu gledanja predstave i pospješuju socijalizaciju.

Djeca su stekla puno dojmova i poruka koje će još dugo nositi u sebi.

DSC06169Na Veliki četvrtak posjetili smo našu crkvu. Djeca su na slikovit način upoznala križni put našeg Spasitelja Isusa Krista.

Na prekrasnoj fresci djeca su vidjela slavljenje posljednje večere kada je ustanovljena Sveta misa i Svećenički red.

Na kraju razgledavanja crkve pomolili smo se ispred Isusovog groba.

 

DSC06096Brojnim aktivnostima pripremamo se za najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Otkrivajući proljetno buđenje otkrivamo i tajne života i rađanja. U izradi pisanica promišljamo o novom životu koji se rađa iščekujući ga s radošću i nadom.

Tijekom aktivnosti kod djece smo poticale suradnju, zajedništvo, pomaganje, suosjećanje, ljubav, sigurnost i povjerenje.

Nastojale smo približiti djeci smrt i uskrsnuće u svjetlu bezuvjetne ljubavi i povjerenja u Boga stavljajući naglasak na radost uskrsnuća.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS ŽELE VAM VAŠA DJECA I DJELATNICE DJEČJEG VRTIĆA „PČELICA“MOLVE!

DSC0482119. ožujka 2016. godine, dječji vrtić „Pčelica“ sudjelovao je na tradicionalnoj izložbi "Vuzmena košarica" u Koprivnici.
Riječ je o projektu kojeg u sklopu izložbe Pisanica od srca ‘Ususret Uskrsu’ zajednički organiziraju županijska Turistička zajednica i Dječji vrtić Vrapčić iz Drnja.

Ove se godine na maštovito uređenim štandovima predstavilo 18 škola i vrtića.

Izložene košarice ocijenit će komisija organizatora i nagraditi prigodnim nagradama, a prihod od prodaje pisanica namijenjen je Pedijatriji koprivničke bolnice.

DSC05999Svjetski dan bolesnika „Pčelice“ su obilježile nizom prigodnih aktivnosti na temu prevencije bolesti, zdrave prehrane i zdravih navika, praktičnim primjerima kako pomoći unesrećenom, osobama s posebnim potrebama i nemoćnima.

Zdravstvena voditeljica organizirala je posjetu Domu zdravlja u Molvama.

Djeca su u susretu s doktoricom i medicinskom sestrom upoznala i ta zanimanja te savladala strah od doktora obećavši da će paziti na svoje zdravlje.

DSC06042„Leptirići“ su sa svojim odgojiteljicama posjetili frizerski salon „Verona“ u Molvama.

Nakon posjete vlasnicu salona-mamu Marinu-frizerku ugostili su u vrtiću. Djeca su s velikim veseljem nestrpljivo čekala na red za frizuru prema vlastitom izboru.

Na kraju druženja organizirana je mala revija frizura.

U suradnji s roditeljima obogatili su kutić frizera u svojoj skupini.

DSC05958Maškare su opet stigle veselje je oko nas, maska lice krije pogodite tko sam ja!

Mnoštvo veselih i maštovitih maškara ispunilo je vrtić. Maskirana povorka prošetala se od vrtića do Općine gdje nas je dočekao načelnik i djelatnici općine koji su za nas pripremili slatkiše, a mi smo im otpjevali i recitirali pjesmice o maškarama. Putem su nam se pridružile i maskirane mame. Danas smo se zabavili uz pjesme, druženje i krafne i bar ne jedan dan bili netko drugi onako kako to samo djeca znaju biti.

DSC05946Djeca Dječjeg vrtića zajedno sa prvim i drugim razredom OŠ Molve u Domu kulture u Molvama gledala su predstavu Žabac i stranac“ koju je izvelo Lutkarsko kazalište Svijet lutaka iz Zagreba.

Predstava govori o poticanju i razvijanju tolerancije i uvažavanju različitosti, razvoju demokracije,međusobne suradnje i prijateljstva.

Većini djece ovo je bio prvi susret i doživljaj pravog kazališta. Djece su uživala u predstavi, lutkama i poruci koju nosi sama predstava.

DSC05922Starija odgojna skupina „Leptirići“ provele je projekt „Ptice“.

Djeci je ponuđen različit didaktički i slikovni materijal,enciklopedije i slikovnice o pticama koji im je omogućio da steknu određena znanja i predodžbe o pticama, a isto tako da se upoznaju s pojedinim vrstama i karakteristikama ptica (ptice selice, ptice stanarice, ptice koje ne lete, egzotične ptice).

Da bi obogatili svoje spoznaje o pticama ugostili su egzotičnu pticu aru imenom „Koko“ koja je kućni ljubimac jednog dječaka iz skupine.

Naučili su da su ptice pokrivene perjem koje je nekada služilo ljudima iz prošlosti za pisanje te su i sami imali priliku istražiti kako se crta i piše perom.

Pjesmica „Vrapčić u zimi“ potakla je djecu na razmišljanje te im dala dodatnu inspiraciju da ptičicama izrade hranilice i kućice koje su napravili i postavili u dvorištu vrtića.

DSC05895Blagdanom krštenja Gospodinovog završava vrijeme došašća tako smo se i mi u vrtiću oprostili od lijepo okićenog bora koji je sve ovo blagdansko vrijeme ukrašavao naš vrtić.

U Novu godinu krećemo puni motivacije i spremni za nova znanja i igru. U Novoj godini svima želimo puno strpljenja, ljubavi i dobrote za druge i učinimo ovaj svijet boljim i ljepšim.

 

 

DSC05873Prigodnom božićnom priredbom u vrtiću za roditelje i drage nam goste proslavili smo rođenje malog Isusa.

Tradicionalnim nošenjem“ badnjaka“ željeli smo se prisjetiti kako su taj običaj njegovali naši preci te na takvim temeljima graditi kod djece njihov vlastiti identitet da znaju odakle su potekli i odakle su im korijeni. Pjesmama i recitacijama željeli smo pobuditi iskrenu i duboku radost nad događajem rođenja spasitelja Isusa Krista.

Uz blagoslov velečasnog Filipa osnaženi duhom božjim u naša smo srca primili smo svjetlo nove nade.

20151214 090105Već tradicionalno u našem vrtiću sijemo pšenicu na blagdan sv.Lucije.

U liku sv.Lucije nastojimo približiti i najaviti djeci rođenje svjetla svijeta-Isusa, potičući ih da oko sebe šire ljubav i dobrotu.

Istraživačku aktivnost sijanja pšenice zainteresirano su provodili i naši mali Cvjetići u jasličkoj skupini. Svojim malim ručicama vrijedno su stavljali zemlju u posudice, pšenicu i na kraju zalili vodom učeći o uvjetima koji su potrebni da bi pšenica narasla. Kad pšenica naraste stavljamo je pokraj jaslica.

DSC05851U blagdanskom ozračju djeca su s nestrpljenjem dočekala sv. Nikolu.

Dobri sv. Nikola svake godine posjeti svu molvarsku djecu, a budući da su i ove godine sva djeca bila dobra i poslušna obradovao ih je darovima koje kao i dosadašnjih godina osigurava općina Molve.

Djeca našeg vrtića u Domu kulture pripremila su sa svojim odgojiteljicama već tradicionalnu „Nikolinjsku svećanost“.

Sve nas male i velike obradovala su stihovima, pjesmom i plesom.

DSC05805Pjesmom: „Visom leteć ptice male“, paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu i molitvom ušli smo u vrijeme Došašća, vrijeme kada počinjemo brojiti dane u iščekivanju Isusa. Na taj način pobuđujemo u djetetu radost iščekivanja Božića. Toplina prve adventske svijeće unijela je u među nas toplinu i radost.

DSC05798Dolazi nam vrijeme Adventa, vrijeme kada mislimo na one kojima je potrebna naša pomoć. Na predblagdanskoj radionici uz ideje odgojiteljica naše mame izrađivale su prigodan božićni nakit koji ćemo prodavati u humanitarne svrhe na programu sv. Nikole 04.12.2015. u Domu kulture u Molvama u 16,00 sati.

Izrađivali smo ukrasne medenjake, boriće od konca, lutkice anđela i kuglice u salvetnoj tehnici. Hvala našim vrijednim mamama na suradnji.

DSC05775U svrhu poticanja i unapređivanja stvaralačkog, estetskog i socijalnog razvoja djece prijavili smo se na natječaj Ministarstva kulture te su Dječji vrtić Pčelica Molve posjetili stručnjaci iz područja likovne umjetnosti iz Zagreba kako bi djeci omogućili upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima, približili umjetnost i upoznali ih sa suvremenim sadržajima i tehnikama u likovnom stvaralaštvu.

Djeca su radila na temu Princeza i vitezova tehnikom kolaža odnosno tkanine i na taj način stekli novo iskustvo i razvijali svoju kreativnost. Djeca su oduševljena ovim Projektom i nadamo se daljnjoj suradnji.

DSC05699Djeca rane dobi razvijaju socijalnu i emocionalnu kompetenciju kroz interakcije s drugima unutar obitelji i vrtića.

I naši mali „Cvjetići“ učili su i usvajali nove pojmove, vezane uz emocije na njima primjeren način.

Uz slikovnice, razne aplikacije i ilustracije te didaktičke materijale, djeca su prepoznavala i imenovala emocije.

Kako se ponekad osjećamo pokazivali smo i izrazima lica što je djeci bilo osobito zabavno.

 

 

 

DSC05688Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2015.god. koji obilježavamo od 15. listopada do 15. studenog 2015.god. „Leptirići“ i „Bubamare“ posjetili su knjižnicu OŠ Molve.

Knjižničarka Ana objasnila nam je sve što nas je zanimalo u vezi knjiga i knjižnice. Pročitala nam je dvije zanimljive i poučne priče.

Djeca su posjetom stekla nova znanja, probudila interes za knjigom kao vrijednim medijem putem kojeg doznajemo o novim zanimljivostima i i spoznajama. Knjigu i čitanje promičemo kao društvenu vrijednost, a knjigu kao kulturno dobro.

Podsjetili smo se koje su nam najdraže slikovnice i priče, kako se odnosimo prema knjigama, tko nam priča priče i kako nastaju knjige.

 

DSC05625Danas su vrtićarci prvi puta imali priliku posjetiti modernu farmu krava i neposrednim iskustvom saznati i naučiti nešto novo o životu krava i radu vrijednih ljudi našega kraja. Poljoprivreda je glavno zanimanje našeg kraja i važno je da djeca znaju što to ljudi rade, na koji način i koliko je važno to zanimanje te kako trebamo cijeniti rad ljudi.

Začudili smo se količini krava, njihovoj veličini i ljepoti. Gospođa Božica nam je pokazala i ispričala sve što nas je zanimalo. Vidjeli smo muzilište, laktofrize i pili svježe mlijeko. Ti se sadržaji ne mogu naučiti iz knjiga niti drugih medija već konkretnim iskustvom kao što smo i učinili.

DSC05596„Cvjetići“, mješovita jaslička skupina svakodnevno uživa u savladavanju novih motoričkih znanja i vještina neumorno istražujući vlastite mogućnosti.

Kroz igru didaktičkim i neoblikovanim materijalom djeca usvajaju zadane pojmove, obogaćuju rječnik, vježbaju finu motoriku šake i prstiju.

Igre sastavljanja dijelova cjeline uključuju spoznajni, osjetilni, motorički, ali i ostale aspekte razvoja, koji je, kao što smo više puta naglašavali - jedinstven.

DSC05563Boravkom u prirodi, u okružju vinograda, požutjelih jesenskih voćaka i uz miris pečenih kestena doživjeli smo jesen u pravom smislu riječi.

U dobrom raspoloženju unatoč pravom prohladnom jesenskom vremenu istraživali smo sve što nam nudi jesen, trčali i igrali stare dobre igre.

Roditelji su nam pripremili puno domaćih kolača, a najviše su nas obradovali mirisni i vrući kesteni.

DSC05549U srijedu 21. listopada 2015.god. posjetila su nas djeca starije odgojne skupine „Bubamare“ iz Đurđevca i njihove odgojiteljice Marina Kiš i Slavica Islam te ravnateljica Martina Repić.

Posjet su djeca iskoristila za uživanje u igri, a odgojiteljice za razmjenu iskustva. Na taj smo način ujedno obilježili i Međunarodni tjedan djeteta. Posjet Molvama „Bubamare“ su iskoristile za susret s Najuzornijom seoskom ženom 2015., našom molvarkom Nadicom Ivančan, koja im je pokazala kako se i što radi na tkalačkom stanu te kako izgleda molvarska narodna nošnja.

DSC05516Uz vrijednu pomoć naših roditelja prikupili smo različite sorte domaćih jabuka. Djeca su ponuđene jabuke promatrala, uspoređivala, opisivala, vagala i imenovala.

Došli smo do spoznaje da su sve jabuke različite, da se razlikuju po boji, obliku, težini, širini, okusu i mirisu. Naučili smo koje sorte jabuka imamo te koje proizvode možemo dobiti od jabuka. Potaknuti time zamijesili smo pitu i štrudle od jabuka koje smo slasno pojeli nakon ručka.

DSC05508Bogatim, raznovrsnim i poticajnim materijalima realizirali smo planirane aktivnosti vezane za Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

„Cvjetići“ su marljivo mijesili slano tijesto i izrađivali „vesele“kolačiće.

„Bubamare“ su učile izrađivati domaće Vanil kiflice kojima smo se počastili za ručak.

„Leptiriće“je posjetio pekar Željko koji je demonstrirao vještu izradu raznih blagdanskih kolačića.

U suradnji s roditeljima sakupili smo razne vrste sjemenki i plodova te ostali zadivljeni bogatstvom naše podravske zemlje koja nas hrani.

Baka Živko iz Repaša ispekla je pravi domaći kukuruzni kruh koji smo blagovali nakon blagoslova fra Ivana Polete.

Na blagoslovu su „Leptirići“ izveli prigodnu dramatizaciju o kruhu, a svi zajedno smo zapjevali pjesmu s pokretima „Tko stvori“.

Cilj nam je bio probuditi kod djece zahvalnost prema Bogu stvoritelju upućujući ih na važnost hrane i kruha kao izvora života i potrebu solidarnosti s onima koji ga nemaju.

DSC05420Povodom Dana kruha “Bubamare“ i „Leptirići“ posjetili su pekaru u Molvama.

Saznali smo odakle je kruh kojeg svaki dan jedemo u vrtiću, tko ga priprema, kako izgleda pekara i pribor potreban za rad u pekari. Vješti pekar Željko pokazao nam je kako se pripremaju klipići, pereci i druge vrste peciva. Čudili smo se velikim pećnicama, mješalicama i stroju za namatanje klipića.

Pekar je za nas pripremio pizzu i peciva, a mi smo mu otpjevali pjesmu:“Pekar“.

DSC05409Naši razigrani „Leptirići“ danas 10. listopada sudjelovali su na 12. Medvenom denu u Đurđevcu.

Svojim folklornim nastupom zadobili su simpatije publike. Izveli su splet podravskih plesova i igara s pjevanjem za djecu.

Na Medvenom denu razgledali su bogate štandove naših podravskih pčelara, vidjeli su kako izgleda košnica iznutra, kako pčelari pripremaju okvire, izrađuju satne osnove i kako se vrca med. Ovo je još jedno novo iskustvo za naše male“ Leptiriće“ koje će obogatiti njihove spoznaje o pčelama i medu.

jesen3Jesen je bogato godišnje doba koje obiluje poticajima za igru i potiče djecu na aktivnosti u kojima oni mogu istraživati, stvarati i učiti. Prvi dan jeseni iskoristili smo za odlazak u šetnju kao bi u prirodi sakupili što više oraha, kestena, češera i različitih vrsta lišća. Povratkom iz prirode formirali smo "kutić jeseni" kojeg smo uz pomoć roditelja obogatili raznovrsnim jesenskim voćem i povrćem, orašastim plodovima, kukuruzom, šipkom, žirevima, tikvicama i suncokretom.

Kroz istraživačke aktivnosti djeca su naučila imenovati plodove, prepoznavati, klasificirati prema kriteriju pripadnosti, uspoređivati, vagati te su učila o važnosti voća i povrća te orašastih plodova u našoj svakodnevnoj prehrani. Izrađivali smo različite mozaik slike od jesenskih plodova, crtali suncokret, kukuruz, lišće i na kraju izradili "gospođu jesen". Kroz različite pjesme, recitacije, brojalice, dramatizacije i priče upoznali smo jesen kao godišnje doba.

 

DSC05402U sklopu našeg Godišnjeg plana i programa rada dana 07.10.2015.god. obilježili smo Mjesec oralnog zdravlja. U posjet nam je došla naša stomatologinja dr. Zlatka Slavica te je na primjeren način educirala djecu o važnosti održavanja oralne higijene, zdravoj prehrani, pravilnom načinu pranja zubića i održavanja higijene pribora za pranje zubi.

Ovom prezentacijom nastojali smo potaknuti djecu na buđenju svijesti o važnosti higijene zubića, a samim neposrednim susretom sa stomatologinjom djeca će lakše prevladati mogući strah od prvog susreta sa zubarom.

DSC05387Dana 06.10.2015. sve skupine Dječjeg vrtića prisustvovale su na prezentaciji interventnog policajaca Milana Slavička. Djeca su na primjeren način učila kako se trebamo odnositi prema psu, kako su psi korisne životinje, u ovom slučaju u detekciji droga, te što je droga i zašto je ona zlo za ljude.

Ujedno smo se upoznali sa zanimanjem policajca kako je obučen te tko može biti i kakav treba biti policajac. Ovim putem djeca su stekla nove spoznaje o policiji te prevladala strah i negativna predrasude vezane uz pse.

 

 

 

DSC05342U petak 18.09.2015. u prostorijama DVD Molve za naše „Leptiriće“ održana je edukativna akcija „Vidi i klikni“ koju je i ove godine organizirao HAK.

Djeca su na primjeren i zanimljiv način uz lutka Hakija i malih automobila učila o sigurnom kretanju i ponašanju u prometu.

„Leptirići“ su se učili ponašati kao odgovorni pješaci,pravilnom kretanju po cesti,sigurnom kretanju u prometu i kako se ponašati kao putnici u automobilu.

Kako bi utvrdili svoje nove spoznaje o prometu djeca su na poklon dobila prigodne bojanke koje će raditi kod kuće zajedno sa svojim roditeljima te će na taj način podsjetiti svoje roditelje da se i oni odgovorno ponašaju u prometu jer su oni prvi uzori svojoj djeci.

DSC05290Hrvatski olimpijski dan „Leptirići“,“Bubamare“ i „Cvjetići“ obilježili su sukladno svojim sposobnostima i vještinama.

Vođeni svojim odgojiteljicama „Leptirići i „Bubamare“ su kroz zajedničke vježbe oblikovanja,razne sportske igre,pokretne igre, poligon aktivnosti na terasi puni motivacije i želje za iskazivanjem svojih sposobnosti razvijali svijet o važnosti vježbanja i kretanja za pravilan rast i razvoj kao i promicanje sporta.

Jaslička skupina „Cvjetići“ pokazala je veliki interes za tjelesne aktivnosti isprobavajući svoje sposobnosti i razvijajući svoje vještine provlačenjem kroz tunel i bacanjem lopti u vis.

DSC05279Male „Pčelice“ s nestrpljenjem su dočekale prvi dan povratka u vrtić nakon ljetne stanke. Pravo oduševljenje izazvale su nove sprave na dječjem igralištu koje je za novi početak pedagoške godine nabavila Općina Molve. S osmjehom na licu, pune strpljenja i novim elanom dočekale su ih njihove odgojiteljice pripremivši za njih puno novih i zanimljivih igara. U novu pedagošku godinu u jasličku skupinu krenulo je desetak „Cvjetića“, u mlađu mješovitu skupinu dvadeset i dvije „ Bubamare“ , a u stariju mješovitu vrtićku dvadeset i šest „ Leptirića“.

DSC05253Dana 16. svibnja 2015. naš su Vrtić posjetili članovi i djelatnice Udruge za osobe s mentalnom retardacijom iz Đurđevca. Taj je posjet nastavak vrlo lijepe suradnje s Udrugom koja je započela prošle pedagoške godine u sklopu projekta "Živimo zajedno, ali s razlikama". Gosti su nam donijeli lijepe poklone, a i naša su djeca također pripremila ručno izrađene poklone koje su im darovali. Članovi Udruge, voditeljice, djeca i odgojiteljice proveli su vrlo ugodno vrijeme u druženju uz pjesmu, ples i igru.

DSC05223Dana 15. lipnja održana je završna priredba Dječjeg vrtića "Pčelica" na kojoj smo se ujedno oprostili od djece koja u rujnu kreću u prvi razred. Želimo im puno uspjeha u novim izazovima s kojima će se susretati u novoj sredini. Kroz pjesme, ples, recitacije i igrokaze djeca su pokazala što su sve tijekom pedagoške godine naučila i čemu su ih marljive tete podučile. Na kraju su budućim školarcima uručene diplome i prigodni pokloni. Zahvaljujemo roditeljima i svima drugima koji su na bilo koji način doprinjeli ostvarenju ove priredbe. Nakon priredbe, veselo druženje s roditeljima nastavilo se u prostorima Vrtića.

IMAG1272I ove pedagoške godine predškolci su se tradicionalno uputili na izlet. Bio je to izlet u Zagreb. Posjetili su Etnografski muzej gdje su imali prilike razgledati hrvatske narodne nošnje. Potom su se uputili u razgledavanje i šetnju Donjim gradom.

Zaustavili su se ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a posebno ih se dojmila nova zgrada Muzičke akademije. Okupili su se oko Zdenca života, djela znamenitog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, koje je nastalo početkom 20. stoljeća. Tada se dogodilo nešto zaista neobično i potpuno neplanirano. Baš u tom trenutku onuda su šetali Mate Meštrović, sin kipara Ivana Meštrovića, sa suprugom. Prišli su djeci i odgajateljicama i s njima porazgovarali nekoliko minuta.

Nakon toga, izletnici su se uputili u park Maksimir i u Zoološki vrt gdje su se odlično zabavili promatrajući poznate im životinje, ali i one egzotične. Bio je to zasigurno dan za pamćenje.

MolveDana 23. svibnja djevojčice i dječaci predškolskog uzrasta Dječjeg vrtića "Pčelica" sudjelovali su na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića koji je pokrenuo Hrvatski olimpijski odbor. Znak Olimpijskog festivala dječjih vrtića su stilizirani olimpijski krugovi. Slogan Festivala glasi «I ja ću biti olimpijac». Ovim projektom Hrvatski olimpijski odbor promiče olimpijske ideale kao što su poštovanje pravila igre, poštovanje drugih natjecatelja, poštovanje službenih osoba koje su zadužene za provođenje pravila, fair play, samodisciplina, timski rad, samopoštovanje i odbacivanje nasilja. Cilj projekta je promocija olimpizma, odgajanje djece putem športa i poticanje harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta.

Djeca su se natjecala u pet disciplina: trčanje na 50 m, štafetno trčanje, skok u dalj, bacanje loptice i nogomet. Ponosno objavljujemo da je Tin Popec osvojio prvo mjesto u trčanju, Ivan Piskor 3. mjesto u trčanju i Lora Popec 2. mjesto u skoku u dalj. Svim ostalim sudionicima odgajateljice su podijelile medalje i diplome za sudjelovanje.

DSC04938Dana 20. svibnja u našem je Vrtiću gostovalo kazalište Mala scena iz Zagreba s predstavom Priča o vodi. Predstava je inspirirana karakterom vode i mogućnostima koje voda pruža za igru. Djeca su u predstavi mogla na zanimljiv i maštovit način vidjeti u kojim agregatnim stanjima može biti voda. Također, uvidjeli su za što nam je potrebna voda i zaključili da bez vode nema života. 

DSC04929Roditelji jedne djevojčice koji se bave pčelarstvom donijeli su u Vrtić košnicu, med, okvir sa saćama i malo odijelo za pčelare. To je jako zaintrigiralo djecu i pružilo dodatni poticaj za bavljenje temom pčela. U okviru teme djeca su ovladala pojmovima radilica, matica, trut, košnica, saće, roj i vosak, uvidjela su kako se radi med, gdje ga pčele sakupljaju, koje su vrste meda i koji je učinak konzumacije meda na organizam. Spomenuta djevojčica obukla je svoje odijelo i ispričala i demonstrirala drugoj djeci kako pčelari rade. Djeca su i kušala med te zaključila kako im je najukusniji u čaju i s maslacem na kruhu.

DSC04914Povodom obilježavanja Međunarodnog dana hitne medicinske pomoći Dječji vrtić "Pčelica" posjetili su djelatnici Hitne medicinske pomoći Koprivničko-križevačke županije.

Djeca su imala prilike izbliza pogledati kako izgleda vozilo Hitne pomoći iznutra i izvana.

Također, iscenirali su malu nezgodu na igralištu te potom vidjeli medicinske djelatnike u akciji. Posebno su bili oduševljeni zvukom sirene vozila, a u znak zahvale i sjećanja, djeca su djelatnicima Hitne pomoći darovala prigodne crteže.

IMG 0708S proljećem dolazi i vrijeme sadnje. Sadnja je najvažniji trenutak vrta. Da bi djeca mogla promotriti kako izgleda jedan vrt, odgajateljice su ih odvele u vrt naše tete Mire. Tamo su upoznali povrtne kulture (mrkvu, peršin, luk, salatu, grašak…), igrali pokretne ige na svježem zraku te imali piknik. Osim što su djeca uvidjela koje se povrće sije i sadi u proljeće, slušali su o tome kako se zemlja mora pripremiti za sadnju i što je sve potrebno za rast biljaka. Spomenuti posjet vrtu poslužio je kao poticaj na koji su se nadograđivale i druge aktivnosti tog tjedna, od čitanja raznih slikovnica, recitacija i igara pa sve do konačnog sijanja mrkve, peršina, salate i začinskog bilja. Djeca će svakodnevno pratiti rast i razvoj biljaka te ih uredno zalijevati.

DSCN0072Dječji vrtić „Pčelica“ ove je godine prvi puta sudjelovao na natječaju Vuzmena košarica koji je održan u sklopu projekta Pisanica od srca 28. ožujka u Koprivnici. Među brojnim sudionicima istaknuli smo se tradicionalnom „vuzmenom molvarskom korpom“ i molvarskim pisanicama koje su izradila djeca našeg Vrtića. Ponosno objavljujemo da smo na spomenutom natječaju osvojili 3. mjesto.

Prijem i podjela priznanja sudionicima upriličeni su u sjedištu Županije 27. travnja. Također, tom su prigodom predana sva prikupljena sredstva koja će biti uplaćena za Odjel pedijatrije Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici. Ovim putem najljepše zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ostvarivanju ovog uspjeha.

DSC04841Čitanjem ne stječemo samo znanje, već ulazimo u svijet mašte koji nam daje nove ideje, poboljšava naše komunikacijske vještine i koncentraciju te nas potiče na razmišljanje.
Dana 23. travnja djeca Dječjeg vrtića Pčelica u suradnji s Osnovnom školom Molve sudjelovala su u obilježavanju Noći knjige koja je ove godine u više od 180 gradova i mjesta okupila oko 400 sudionika.
Najprije je Mala dramska skupina Osnovne škole Molve izvela igrokaz Vlak u snijegu. Nakon toga knjižničarka je djeci pročitala priču Pismo iz Zelengrada, a djeca su rado sudjelovala u interpretaciji. Ponukane zaključcima interpretacije Pčelice su otpjevale pjesmu Osmijeh na licu djeteta, a potom i odigrale dječje tradicionalne igre s pjevanjem, Grizlica i Mi smo djeca vesela.

DSC04777Dan planeta Zemlje svake se godine obilježava s namjerom jačanja ekološke svijesti i poštovanja za prirodni okoliš našeg planeta. Taj dan danas predstavlja globalnu inicijativu usmjerenu prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i organizirano se obilježava u više od 175 država. Prigodnim aktivnostima Dječji vrtić „Pčelica“ obilježio je ovaj važan dan.

Djeca su upoznala našu plavu planetu, bogatstvo života koji ju ispunjava, ali su isto tako izrazila zabrinutost zbog nebrige i njezinog uništavanja. Vole takve teme kojima su sami pokretači. Od didaktički neoblikovanog materijala izradili su gospodina Čistka, globus te ekološke likove kojima su dali i imena. Toni se hrani starim baterijama, Clarissa plastičnim čepovima, Papirus starim papirom, a Ela plastičnim vrećicama. Navedeni likovi imat će konkretnu primjenu u sortiranju otpada. Naime, povodom Dana planeta Zemlje Vrtić je pokrenuo hvalevrijednu akciju kojom se djecu i odrasle želi potaknuti na pozitivan odnos prema okolišu. Budući da i sami stvaraju otpad, djeca trebaju biti svjesna da moraju sudjelovati i u rješavanju problema zbrinjavanja, razvrstavanja i recikliranja otpada.

Ovim putem pozivamo roditelje i druge stanovnike Općine Molve da nam se priključe u akciji. U sklopu akcije prikuplja se čista rabljena odjeća i tekstil, stari papir, plastični čepovi, stare baterije i plastične boce. Akcija ima humanitarni karakter jer će se prihod od otkupa otpada proslijediti potrebitim udrugama i projektima koje su navedene na plakatu na vratima Vrtića.
Od srca svima zahvaljujemo na suradnji. Ne zaboravimo da vlastitim postupcima pružamo najbolji primjer djeci.

DSC04810Povodom Dana planeta Zemlje posjetili smo skladišni prostor za odlaganje komunalnog otpada s područja Općine Molve koncesionara Prizma VV d.o.o. Gospodin Slavko predstavio je djeci načine na koje se sakuplja, odvaja i razvrstava otpad.

Djeca su imala priliku vidjeti proces odvajanja otpada, recikliranja starih lampaša (odvajanje plastičnog dijela, metalnog dijela i voska) i proces prešanja kartona i zaštitnih folija za sijeno. Vidjeli su i kako izgleda deponirana PET i kartonska ambalaža. Važno je da djeca uvide svrhu razvrstavanja otpada te da vide što se kasnije s njime događa jer najbolje uče iz konkretnih životnih iskustava. Povratak u Vrtić bio je ispunjen pjesmom i prepričavanjem novih doživljaja.

DSC04470Danas su naš Vrtić posjetili članovi, volonteri i zaposlenici Udruge Bolje sutra, udruge za osobe s invaliditetom, predsjednica Udruge Marija Mraz, članica Nataša Friščić, asistent osoba s invaliditetom Ivan i policijska službenica PU Koprivničko-križevačke županije Tatjana Židov i vozačica kombija, gospođa Dujaković.

Zajedno provode projekt Dan kao san kojemu je cilj pomoć i potpora ranjivim društvenim skupinama. Najprije su gospođa Nataša i policijska službenica djeci pročitale knjižicu pod nazivom Bontončić - ili kako svima biti prijatelj pomoću koje su djeca lakše shvatila kako nismo svi isti, ali da svi možemo biti prijatelji i pomoći jedni drugima. Potom su djeca sama probala voziti mala dječja invalidska kolica i hodati pomoću dječjih štaka. Uvidjeli su da to nije tako jednostavno. Osim toga, gosti su nam stigli kombijem koji je prilagođen za prijevoz osoba s invaliditetom pa su djeca imala prilike vidjeti i kako gospođa Nataša ulazi u kombi pomoću dizalice.

Policijska službenica razgovarala je s djecom o načinima ponašanja i postupanja u različitim situacijama koje mogu za djecu predstavljati opasnost. Upoznavanjem i osobe s invaliditetom i policijske službenice djeca zapravo vide da policajci ljudima pomažu. U znak zahvalnosti i za lijepo sjećanje djeca su na kraju našim gostima darovala mali znak pažnje, a gospođu Natašu obasipala tratinčicama. Veselimo se nastavku suradnje te produbljivanju odgoja i obrazovanja za toleranciju i poštivanje prava svih ljudi.

DSC04729Djeca Dječjeg vrtića „Pčelica“ Molve posjetila su prostore Dobrovoljnog vatrogasnog društva Molve. Članovi Društva na čelu s gospodinom Tihomirom Žufikom lijepo su nas ugostili te pokazali djeci svu vatrogasnu opremu i vatrogasna kola. Osim toga, djeca su imala priliku isprobati rukovanje vatrogasnim šmrkom, a posebno ih je oduševila vožnja u vatrogasnim kolima. Cilj posjeta bila je popularizacija vatrogastva među mladima, ali i poticaj djeci za izradu likovnih radova s kojima će sudjelovati na Natječaju za najbolji likovni i literarni rad djece i mladih iz područja vatrogastva u 2014./2015.

Zahvaljujemo DVD-u Molve na dobroj suradnji.

DSC05503U tjednu prije Uskrsa posjetili smo izložbu pisanica i ručnih radova u Društvenom domu Molve. Djeca su ponosno gledala svoje izložene radove, a odgajateljice su iskoristile okruženje i napravile s djecom prigodnu aktivnost u samom Domu.

Isto tako, posjetili smo Bibliobus gdje su djeca imala priliku čitati i posuditi knjige koje su im privukle pažnju. Posjet Bibliobusu, nakon povratka u vrtić, poslužio je djeci kao poticaj za simboličku igru. U trenu su nastali mali knjižničari i čitatelji koji su vješto obavljali proces posuđivanja knjiga.

DSC04714Dana 28. ožujka Dječji vrtić „Pčelica“ svojim je ručnim radovima sudjelovao na manifestaciji Vuzmena košara koja se održala u Koprivnici. Među brojnim sudionicima istaknuli smo se izloženim ručno izvezenim stolnjacima koji su nastali tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, „vuzmenom molvarskom korpom“ i molvarskim pisanicama koje su izradila djeca našeg Vrtića. Sve je to dio našeg kulturnog identiteta koji prenosimo mladim naraštajima.

Isto tako, Vrtić sudjeluje i na izložbi pisanica i ručnih radova pod nazivom „Vuzem je došel“ koja će u Društvenom domu Molve biti otvorena sve do Uskrsnog ponedjeljka.
Sav prikupljeni novac od dječjih radova donirat će se u humanitarne svrhe, Odjelu pedijatrije Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici.

DSC04697Dana 26. ožujka 2015. održano je edukativno-stručno usavršavanje odgajatelja i stručnih suradnika Dječjeg vrtića „Pčelica“ iz Molvi i Dječjeg vrtića „Vrapčić“ iz Drnja na temu Zdravstvena sigurnost djece u vrtiću koje je potaknula zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića „Pčelica“ Mirjana Sefer, viša medicinska sestra. Predavanje je održao gospodin Mato Devčić, dr. med. spec., ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Osim korisnog predavanja, doktor nam je omogućio i uvježbavanje pružanja prve pomoći. Ovim putem zahvaljujemo svima na ukazanoj potpori i pomoći u organiziranju skupa te se nadamo da je sudionicima bilo korisno dopuniti postojeća znanja.

DSC04678Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Datum 21. ožujka simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

U zadnjih nekoliko godina primjećuje se pozitivna promjena u prihvaćenosti osoba s Down sindromom u društvu, no sve nas zajedno očekuje još jako puno posla kako bi djeca, mladi i odrasli s Down sindromom mogli biti ravnopravni članovi društva te svojom ljubavlju, jednostavnošću i iskrenošću obogaćivati svakodnevicu svih koji žive s njima (Izvor: HZDS). Ovo je naš mali doprinos tome. Navukli smo šarene čarape na noge jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

DSC04648Dana 18. ožujka 2015. u Dječjem vrtiću „Pčelica“ Molve održana je kreativna radionica koja je okupila tri generacije: djecu, roditelje i bake. Spretne ruke ukrašavale su jaja voskom, tradicionalnom tehnikom koja se od davnina njeguje u ovome kraju. Već na susjednom stolu izrađivale su se košarice od špage, glinamola i šibica, a od krep papira i papira u boji nastajali su prekrasni leptiri origami tehnikom, košare za pisanice u različitim oblicima (ovčice, zečevi), jaja od konca i šareni cvjetovi. S navedenim rukotvorinama Vrtić će sudjelovati na manifestaciji Vuzmena košara koja će se održati u Molvama i Koprivnici. U veselom druženju i kreativnom radu vrijeme je brzo prošlo. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali i sudjelovali u ovoj aktivnosti.

Sabina Gadanec, pedagoginja

P3030363Podizanje ekološke svijesti vrlo nam je važno. U skladu s tim svaki dječji poticaj nastojimo iskoristiti kako bismo ih poučili o važnosti brige za prirodu i okoliš koji nas okružuje. Prije nekoliko dana Mihael je u Vrtić donio lukovice visibaba. To je bila prilika ne samo za razgovor o proljetnicama, već i za poučavanje o zaštićenim biljnim vrstama te o količinama u kojima je dozvoljeno pojedine biljke brati. Na kraju dana djeca su lukovice visibaba posadila u vrt kako bi dalje mogli pratiti njihov razvitak.

 

 

DSC04628Na dječji poticaj odlučili smo se detaljnije posvetiti nastambama i građevinama u kojima žive ljudi. Tijekom cijelog tjedna razgovarali smo o tome gdje sve ljudi stanuju, kako kuće mogu izgledati, ali i od čega su napravljene. Služili smo se Dječjom ilustriranom enciklopedijom, a pjesme kao što su Moj dom i Kuća poslužile su nam za poticajne razgovore. Djeca su uočila kako su se ljudske nastambe razvijale od davnine do danas, klasificirala su kuće prema boji i obliku u igri tišine i izrađivala kućice, dvorac i kočiju od didaktički neoblikovanog materijala.

 

DSC04629Dana 4. ožujka 2015. Dječji vrtić „Pčelica“ posjetio je klaun Čupko koji je izveo veselu i edukativnu predstavu pod nazivom Idemo u zoološki vrt. Cilj ove predstave bio je probuditi u djeci zanimanje za kazališnu scenu i proširiti znanje o životinjama. Na veseli i šaljiv način, kroz pjesmu i igru, Čupko je upoznao djecu sa životinjama u zoološkom vrtu koje dolaze iz dalekih krajeva. Djeca su rado i sama sudjelovala u predstavi pjevajući pjesme.

DSC04617Kako bismo djeci što bolje približili korizmeno vrijeme koje je pred nama, s djecom planiramo provoditi niz različitih aktivnosti.

Neke od već provedenih aktivnosti su i oslikavanje tkanine ljubičastom bojom te modeliranje križeva od plastelina. Izradili smo i plakat Korizma u znaku duge na koji ćemo upisivati korizmene poruke.
Ovogodišnjom humanitarnom akcijom Svakog tjedna jedna kuna tijekom cijelog korizmenog razdoblja prikupljat ćemo novac za naše daleke prijatelje iz Salomonskih otoka.

2Dana 11.2.2015.godine u Dječjem vrtiću ˝Pčelica“ Molve obilježili smo Svjetski dan bolesnika koji je utemeljio papa Ivan Pavao II. 1992. godine.

Kroz igru, razgovor, druženje te razne aktivnosti vezane uz prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja ukazali smo na važnost brige o bližnjima te smo poticali razvoj empatije prema bolesnim, starim i nemoćnim osobama i osobama s posebnim potrebama.
Ovaj dan trebao bi nas potaknuti na izgradnju bolje, sigurnije i humanije zajednice.

Zdravstvena voditeljica, Mirjana Sefer

 

Dječji vrtić Pčelica, Molve. Sva prava pridržana

georg za web